Jõusaali uudised

Inimkraana Margus Silbaum ei peatu - ees ootavad uued sihid. Ka tema õpilase Karmen Kaljula ambitsioonid suurenevad.

46. aastane inimkraana Margus Silbaum jätkab uute tippude vallutamist

11:17 05. detsember 2022

Rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt kokku 31 medalit võitnud Sparta jõutõsteäss Margus Silbaum loodab 46. eluaastast hoolimata jätkata säravaimate auhinnapokaalide jahtimist. Jõuludeks on tal aga päkapikkudelt juba kingituse kätte saanud. Millise?

Hiljuti Taanis toimunud MM-võistlustelt jõutõmbe hõbemedaliga naasnud Sparta inimkraana Margus Silbaum peab seekordset autasu omamoodi sümboolseks, sest oma MM-i debüüdil 21 aastat tagasi saavutatud hõbe pole vahepealsetel aastatel järge saanud.

„Vahepeal tulid ainult kullad ja pronksid, nüüd sain lõpuks uuesti ka teise koha,“ muheleb teenekas spordimees.

Lähenevad jõulupühad tema treeningplaanidesse mingit pidurit ei tõmba, vastupidi, hoog aina kasvab, sest saabuva 2023. aasta jaoks on Sparta raudmehel omad ambitsioonikad plaanid. „Puhata küll ei saa, sest plaan on märsti alguses toimuvatel EM-võistlustel hästi esineda,“ ütleb ta ning lisab, et tiitlivõistlusi pakub saabuv aasta varasemast külluslikumalt.

„Neljad tiitlivõistlused ootavad,“ tõdeb ta ning annab mõista, et eriti hea meel on järgmise aasta lõpus Tartus toimuvatest EM-võistlustest, kus kodupubliku toel saaks uusi rekordeid rünnata.

Kulda ja karda riiulitel jagub

Margus Silbaumi võib julgelt nimetada jõutõstmise grand – lubage selline väljend – old maniks, sest 46. aastasena on ta osalenud kokku 34 korda MM ning EM võistlustel ning toonud sealt koju 31 medalit. Kulda ja karda selle mehe riiulitel jagub.

Kas Eestist oleks mõnel teisel alal talle sellise medaliteegi omanikku? Vaevalt.

Ja rong ei kavatsegi peatuda. Pedantse toitumisguru ning millimeetrit lõhki ajava jõusaaliapteekrina jälgib ta igapäevaselt oma verenäitajaid ning timmib oma söögilauda justkui kaalujälgimise supertšempion.

Vanus on tema sõnul vaid number passis, jõutõstmine ollagi kogenumate meeste-naiste ala. „Inimese jõunäitajad tulevad kõige paremini välja 30-40 eluaasta vahel, edaspidiseks tipus püsimiseks tuleb juba meeletult vaeva näha,“ kõneleb Silbaum.

Ja võidud tulevad karmi enesepiitsutamise hinnaga. „Punnin loodusele vastu, kõik treeningud peavad olema grammi pealt läbi mõeldud,“ ütleb ta ning kinnitab ambitsioonikalt, et võistleb maailma tipptasemel niikaua, kui võimalik. „Kümnendate kohtade järele ma minna ei taha.“

Tema vanuses, peatselt poolesaja aasta finišijoone suunas tõttajaid võib jõutõstmises saekaatrimeeste ühe käe sõrmedel üle lugeda. „On üks prantslane ja üks poolakas kah minu vanuses oma kategooriates esikolmikutes,“ teab ta, kuid ilmselgelt on tegemist siiski ka jõutõstmises füüsikaseaduste vastu protestimarsiga.

„Mõtestatud treening naistega toonud revolutsiooni“

Lisaks oma treeningutele juhendab Margus Silbaum Spartas ka teisi jõutõstjaid. Esimesed magusad viljad on juba puu otsast alla nopitud. Nahkagi pistetud.

Gerlyn Mäepea ja Karmen Kaljula võitsid eelmisel kuul alles teise ja kolmanda Eesti naisjõutõstjana MM-ilt medali. Mäepea sai jõutõmbes hõbeda ning Kaljula lamades surudes pronksi. Inna Terasmaa 2006. aastal võidetud esimene MM-medal sai väärika järje ja Silbaum on rahul.

See oli naiste osas harukordne sündmus, annab ta mõista. „Oleme neli aastat nende vormi nullist üles ehitanud ja see, kuhu oleme tänaseks jõudnud on minu jaoks suur üllatus,“ analüüsib treener-Silbaum õpilaste arengut.

Ja see pole olnud tavaline koostöö. Tundide ja päevade kaupa on Silbaum koos oma hoolelustega süüvinud arengu võlukäikudesse.

Teinud võimatust võimaliku ja läitnud lootuseküünla ka teiste eesti naisjõutõstjate jaoks – meie vägevad piretid ja lindad suudavad samuti maailmaareenil medalitegusid teha.

„Meie mõtestatud treening on toonud kaasa naiste arengus revolutsiooni,“ väidab nõudlik treener ja toob välja ühe erilise rõõmukoha: „Võrreldes konkurentidega on nii Karmen kui ka Gerlyn väha tehnilised, siit on hea edasi minna.“

„Jõululaual sööge, mis meeldib“

Nagu tõdetud, saabuvad jõulud Silbaumi tempot ei alanda. Või kui, siis ainult natukene.

Pühadelaua ümber võiksid ka tavalised spordisõbrad mõelda mõne uue ala harrastamise peale, kasvõi ajutiselt. „Soovitaksin kõigil minna poksitrenni, sest seal saab küll kõik argimured peast välja heita,“ ütleb ta ning tunnistab, et ise unistab ta üle pikkade aastate lumelaudade alla panekust. „30 aastat pole suuskadele saanud,“ tunnistab ta.

Ka jõululaua osas toitumisnõu jagades on Silbaum üllatavalt tolerantne – ei mingeid kalorite lugemisi ning piinavaid jõuludieete.

„Kui ikka aasta läbi on tubli oldud ja sporti tehtud, siis pole mõtet jõululaua ääres ennast piinata – sööge, mis meeldib,“ jagab ta nõuandeid ja täpsustab: „traditsioonide hoidmine on oluline.“

Uuel aastal kergekäeliselt endale trennilubadusi jagavatele on tal aga ka seekord manitsussõnad kaasa anda. „Tee endale pikaajalisem plaan, et ei väsiks kohe esimestel kuudel ära,“ ütleb ta. Nii et Jõuluvanale lubadusi andes võiks seda kõike arvesse võtta.

Silbaumil endal on jõulukink päkapikkude poolt juba kohale toodud. „Olin kaua unistanud korralikust fotoaparaadist, nüüd sain selle,“ rõõmustab jõutõstmise maagiline hitimeister ning kinnitab, et loodusesse mägrajälgi või põdrasarvi ta pildistama ei tõtta.

„Plaanin treeninguid paremini üles võtta, covidi ajal oli meil kasutada profikaamera ning see tegi ikka uskumatult häid pilte, sealt hakkaski idee idanema,“ ütleb ta.

Silbaumil igatahes on, mida uuelt aastalt oodata.

 

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.