Liikmete kogemusi

Foto: Erkki Kesa
Eakate sportijad naudivad Spartas liikumisrõõmu.

Eatud treenijad naudivad Spartas liikumisrõõmu

12:59 21. märts 2012

Sparta rühmatreeningute suures saalis käib vilgas tegevus. Vitaalsed prouad ja härrad hüpitavad värvilisi palle, lehvitavad linte ning masseerivad-patsutavad vahelduseks naabri selga.

Mõnusat meeleolu võib aistida igaüks, kes saali sisse piilub – toimub iganädalane eakate treening.

Kolmapäeviti kell 9.30 algavat tundi juhendab kogenud treener Aliis Sarapik, kes kutsub oma hoolealuseid hellitavalt eatuteks võimlejateks. „Treening pakub head võimalust mõnusaks sotsiaalseks suhtlemiseks ning energiavahetuseks, mis aitavad treenijatel säilitada hingelise ja kehalise sära,“ ütleb Aliis ja kinnitab, et Sparta spordiklubi eakate treening on mõeldud prouadele ja härradele aktiivse elustiili säilitamiseks ning oma sportliku teadlikkuse tõstmiseks.

Just seda viimast peab Aliis väga oluliseks, sest iga harjutuse juurde kuulub ka väike õpetlik selgitus, miks või milleks ühte või teist harjutust tehakse. „Aliis tekitab treeningutel väga meeldiva õhkkonna,“ kinnitab üks treenijatest, Lemmi Laja.

Keslinna valitsuse ja Sparta viljakas koostöö

Spordiklubisse satub reeglina eakamaid inimesi eriti vähe, millegipärast arvatakse, et sinna kõlbab minna vaid noortel ja sportlikel. Sparta on näide, et spordisaalis leidub küllaga tegemist ka seenioriikka jõudnutele.

Sparta jõusaali peatreener Argo Ader toob näite, et Soomes ja Rootsis on spordiklubi külastajaist 70 protsenti üle keskea, meil on vastupidi - umbes sama palju on noori. Nii, et arenguruumi on veel küllaga!

Vesteldes Spartas treeningul käivate eakatega jääb kõlama rahulolu liikumisrõõmust ning võimalusest mõõduka hinna eest trenni teha – ühe korra pilet Spartasse maksab kolmapäeva ja reede hommikuti 1 euro.

Eakatele taskukohane treenimisvõimalus on võimalik tänu Sparta ja Kesklinna valitsuse koostööle, eesmärgiks pakkuda seeniorieas inimestele võimalust hoida end füüsilise treeningu abil heas vormis.

Koostööprojekti üks algataja, Sparta rühmatreener ning Kesklinna valitsuse terviseedenduse peaspetsialist Egle Eller-Nabi peab oluliseks just seda, et eakad treenivad kohas, kus esindatud kõik põlvkonnad. „See pole oluline mitte üksnes nende, vaid ka teiste jaoks. Eakatel on tarkust ja teadmisi, mida noorematele edasi anda ja õpetada. Spartas kohtuvadki erinevad vanusegrupid, mis täiendavad üksteist,“ on Eller-Nabi veendunud.

Iga mootor vajab õlitamist

Pakutava programmiga on väga rahul ka seeniorid ise. „Spordiklubis regulaarselt  treenimine kasvatab iseloomu,“ kinnitab üks treenija, Kersti Paldrok ja lisab muheledes, et iga mootor vajab pidevat hoolitsemis ja õlitamist. „Mis ei lähe paremaks, läheb halvemaks – sellepärast käingi treeningutel.“

Parajasti jõusaalis ratast väntav sportlik Galina Lissitsin on 63-aastane elurõõmus daam, kes nooremana on tegelenud nii rattaspordi, suusatamise, ujumise kui ka kergejõustikuga. Tema sõnul annab tund võimlemist ning jõusaali külastamist Spartas energiat lausa terveks järgnevaks nädalaks.  Pealegi tunneb ta liikudes ennast igihaljana. „Vana on see, kes istub kodus, mina olen võitleja ning seepärast käin treeningutel,“ ütleb ta ja lisab koormust.

Argo Ader julgustab vanemaid inimesi mitte kartma või häbenema noore treeneri poole pöörduda. Ta kinnitab: "Treenerina mulle just eakamatega meeldibki tegelda, treeneril on hea meel, kui inimesed oskavad hinnata seda, mida treener neile on andnud."

Eakad tunnetavad kaastreenijate toetust

Sparta jõusaali treenerite Argo Aderi ja Marek Morozovi abivalmidust kiidavad ka eakad treenijad, kes meelsasti uurivad lisaks erinevatele treeningnippidele ka jõusaali masinapargi omadusi. „Argolt ja Marekilt saame alati abi,“ kinnitab Helgi Pärn

Et Sparta1100 ruutmeetrine jõusaal on Eesti suurim ja avaraim, leidub ka masinapargis avastamisrõõmu kuhjaga.

Ka kunagi iluvõimlemisega tegelenud Astrid Rannamäe on tulnud pärast rühmatreeningute saalis liikumist korraks veel jõusaali ratast väntama või sõudeergomeetrit sikutama. Ta on proovinud isegi Sparta kardioalal olevat imemasinat, vibratsioonil põhinevat keerulise nimega Power Platet ja olnud meeldivalt üllatunud. „Enesetunne on siit lahkudes kohe palju parem,“ ütleb ta ja kinnitab, et Sparta treeningud on lisaks sportimisele kujunenud ka eakate jaoks sotsiaalse suhtlemise kohaks, kus saadakse sõprade-tuttavatega kokku, käiakse pärast trenni koos kuumas saunas ning istutakse hiljem ka kohalikus kohvikus teetassi taga juttu puhudes.

Pilk võimlemissaali annab kinnitust tõsiasjale, et üha rohkem on võimlejate hulgas näha mehi. Ants Sardis on üks nendest, kes igal kolmapäeval nagu raudnael Spartas kohal on. „Julgustan seenioriealisi mehi julgelt siia tulema. Kes võimelda ei taha, saab külastada lihtsalt jõusaali,“ sõnab Sardis. Temaga on nõus ka Hugo Reinik, kelle sõnul torkab silma kaastreenijate ja treenerite soe suhtumine eakatesse. „Ütlen ausalt, et olen kõigega väga rahul.“

Sport hoiab reipa ja nooruslikuna

Treener Aliis Sarapiku sõnul sobib Eakate treening ideaalselt aeroobse- ja lihasvastupidavuse ning koordinatsiooni arendamiseks. „Regulaarselt rühmas võimeldes saab vältida ning ennetada liigesvalusid, lihasjäikust ning hoida enesetunnet reipa ja nooruslikuna,“ ütleb ta ja kinnitab, et treeningul on lähenemine indiviidikeskne - igaüks saab osa võtta vastavalt oma tervislikule seisundile oma tempo ja raskuskoormusega, säilitades positiivse mõtlemise ja hea tuju.

Eakate treeningul kasutatakse lihtsaid harjutusi. Treeningute ülesehitus toetub kahele väga terviklikule võimlemise süsteemile - Pilatese ning Idla võimlemisele. Pilates aitab tugevdada selga, kõhtu, süvalihaseid ning luustikku. Idla harjutustiku näol on tegemist rõõmsa aja helge võimlemisega, kus kasutatakse palle ja arendatakse koordinatsiooni.

Tunni viimases osas on lõdvestus ja venitusharjutused, milleks kasutatakse muuhulgas palle ja venituslinte.

Vaata veel:

Eakate treening Spartas

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 1 kommentaari
Heidi Tooming 11:18 02. aprill 2012
Olen meeldivalt üllatunud eakatele mõeldud sportimisvõimalusest. Sooviksin isegi osaleda sellises rühmas. Loodan ühinemisvõimalust grupiga. Ahvatlev on jätkata vahepeal pooleli jäänud tervisevõimlemist.
Jõudu ja osalemisrõõmu soovides
Heidi