Rühmatreeningute uudised

Foto: Mardo Männimägi
Egle Eller-Nabi jagab oma kogemusi.

Egle Eller-Nabi: keegi pole loodud ülekaaluliseks

11:40 21. märts 2012

Meie treener Egle Eller-Nabi jagab ajakirjas "Tervis Pluss" tähelepanekuid ja nõuandeid, mis puudutavad treenimist.

Egle ütleb nii:

1. Liiga palju ollakse kinni kaalunumbris.

Kaalunumbrist parema info annab visuaalne vaatlus. Kõigi kehas on erinev kogus vett ja ära ei tohi unustada, et lihased, mis teevad keha ilusaks, kaaluvad rohkem kui rasvkude. Paljud naised piiravad treeningute mahtu, sest ütlevad, et kaalu tuleb hoopis juurde ja söögiisu kasvab. See on trenniga ootuspärane, et keha küsib rohkem energiat, sest keha kulutab ka rohkem.

2. Lihastrenni ei tasu karta.

Sageli peljatakse lihaste arendamisele suunatud treeningustiile hirmus, et lihased hakkavad kasvama ja teevad keha jässakaks. Tegelikult kiirendab lihasmassi suurendamine oluliselt organismis rasva põletamist. Alguses võib tõesti tunduda, et ümbermõõdud kasvavad, kuid läheb veidi aega, enne kui lihased ilusasti välja joonistuvad ja rasvkude väheneb. Kui kaua see aega võtab, on hästi individuaalne. Mida väiksem on rasvaprotsent, seda paremini joonistub välja lihas. Tavalise lihastrenniga ei saa kellestki kulturistimoodi lihasemäge.

3. Toidukordi võiks olla viis.

Kui keha sellega harjub, ei ole seda raske teha ja hakkab tunduma normaalne, et võtad karbiga kaasa puuvilja või juurvilja vahepalana näksimiseks. Tervisliku toitumisega on nagu autosõiduga – kui selle kord selgeks õpid, ei pea enam mõtlema käigu vahetamisele!

4. Keha tuleb treenida tervikuna.

Minu meelest on imelik, kui trennis kohtan mehi, kellel on väga lihases ülakeha, aga jalad poleks nagu trenni näinudki. Naistel on oma piirkonnad, mida meelsasti ei treenita, näiteks selg. Sellest tulevad vigastused, rühi- ja alaseljaprobleemid. Kõhtu on väga lihtne treenida, kuid tuleb alati anda koormust ka vastandlihastele. Naised väldivad ka rinnalihaste treenimist, aga need on olulised ilusaks üldpildiks.

5. Keegi pole loodud ülekaaluliseks.

Kui inimene on oma kerges ülekaalus kehaga rahul, pole midagi korrast ära. Kui aga tahetakse olla teistsugune ja ülekaalus keha tekitab stressi, siis mõte, et olengi loodud selliseks, pole õige. Et saada tervislikum keha, tuleb olla valmis muutuma. Tuleb muuta oma mõtlemist, elustiili, toitumist, ja see pole lihtne, sest inimene peab välja tulema oma mugavustsoonist. Mõne ajaga muutuvad tervislikud valikud iseenesest mõistetavaks ja neid pole raske ega aeganõudev järgida. See on müüt, et on vaja rohkem aega, et tervislikult toituda. Tervisliku toidu küsimine näiteks kohvikus ei võta rohkem aega ja kodus valmistamine samuti mitte.

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.