Mida räägitakse Spartast

Foto: Arhiivifoto
Äripäeva ajakirjanik Lemmi Kann.

Lemmi Kann: PumpFX on rühmatreeningute kuninganna

16:33 16. september 2010

Portaali sekretar.ee toimetaja Lemmi Kann proovis Spartas omal nahal järele meie hitt-treeningu Pump FX-i võlud ja valud. "Pump FX on rühmatreeningute kuninganna, mis garanteerib heas vormis keha ja vaimu – ükski treening pole pärast seda enam liiga raske!," kirjutab Lemmi Sparta spordiblogis. Kas pärast esimest trenni oli temalgi tunne nagu puunukk Pinocciol?

Pump FX on rühmatreeningute kuninganna, mis garanteerib heas vormis keha ja vaimu – ükski treening pole pärast seda enam liiga raske!
Pump FX –ist on minu jaoks saanud konkurentsitu lemmiktreening.
 
Miks siis, võiks küsida? Sest kangide ja hantlitega askeldamine ei kuulu ju esmapilgul just kõige naiselikumate tegevuste hulka. Küll aga on tulemus peeglisse vaadates teadliku treeningu korral üdini naiselik ja ka praktiline, rääkimata heast enesetundest ja positiivsest meelest, mida see treening „põhjustab”.
 
Kui Sparta rühmatreener Kristi Vaher kirjutas, et Pump FX on kaks kärbest ühe hoobiga, siis omalt poolt laiendaksin seda ütlust – Pump FX on keha jaoks  all in one. Pump FX ehitab üles tasakaalustatud ja funktsionaalse keha, mis ei vea sind kunagi alt. Kui mitmete treeningute puhul saab üks või teine lihasgrupp paratamatult rohkem või vähem treenitud, on Pump FX-is kõik omavahel kenasti balansis ja üsna pea avastad lihased, mille olemasolust või mitteolemasolust sul varem aimugi polnud.
 
Võtame mõne elulise näite. Ma julgen arvata, et kõikidel naistel on tulnud ette olukordi, kus nad on sunnitud lühemat või pikemat maad tassima rasket poekotti, mõnikord suisa kahte. Kas mäletad seda tunnet? Seda vastikult närivat pinget, mis ronib mööda käsi ja õlgu üles ning annab valuna tunda ka seljas ja peas klopib vaid üks mõte – jõuaks juba kohale?

Või seda, kuidas päevast päeva tundide kaupa kontorilaua taga istudes kaelas ja õlgades mõnikord otsekui tuhanded nõelad torgiksid ja selg tundub kuuluvat pigem vanurile?
Mul on sulle uudis. Mõned kuud Pump FXi ja on täiesti ükskõik, kas istud maailma kõige ergonoomilisemas kontoritoolis või puust kolme jalaga taburetil, sest selga toetavad sinu enda seljalihased. Seljalihaste treenimine on pahatihti see asi, mida ei seata just prioriteediks, sest on ju palju olulisemad trimmis kõht ja vormis tagumik (need saab Pump FX-iga muidugi ka!).

Oma kogemusest võin ka öelda, et laiemalt teada-tuntud seljalihaste harjutused ei tekita just erilist entusiasmi, sest neid on üsna tüütu ja ebamugav teha. Pump FX-i seljatreening seda kohe kindlasti ei ole ja tulemused annavad ennast tunda üllatavalt kerge vaevaga. Kui seda üldse vaevaks saab nimetada.
Jäin nüüd siia seljast heietama, aga nagu alguses ka kirjutasin, Pump FX on ideaalne kogu-keha-treening, mis vabastab sind ebamugavast (ja ebatervislikust) rasvapolstrist, tekitab kena lihasvormi ja kui asjal hingega juures olla, toob hämmastavalt kiireid tulemusi. Ära imesta, kui paari kuu pärast "oled sunnitud" poodi minema, et numbri võrra väiksemad riided osta.
 
Tõsi – selleks peabb järjepidevust ja enesedistsipliini olema, kuid ka see pole eriti raske, sest üsna pea esialgne enda trenni sundimise mantra „ma pean, ma pean!” muutub – „ma tahan, ma tahan!”.
Et selleni jõuda, tuleb esimesed kivid-kännud õnnelikult ületada ja selleks ma tahangi anda mõned soovitused nende kogemuste varal, mille ma ise läbi tegin.

Esimene treening

Kõige olulisem on õige tehnika!
Esimest korda Pump FX treeningule minnes tuleb keskenduda kõige olulisemale – tehnikale, et saaks selgeks, kuidas harjutusi tuleb teha. Vale tehnika tagajärjeks on see, et harjutus ei tööta nii nagu peaks ja halvemal juhul teed endale liiga või suisa viga.
Tüüpiline eestlane püüab iga hinna eest varjata, kui ta midagi (veel) ei oska ja poeb kuskile nurka lootuses mitte oma oskamatusega teistele silma jääda ja nohistab seal vaikselt ja ebakindlalt omaette - küll ma kuidagi saan...

Viga!
Mine esimesse ritta, et oleksid treeneril silma all ja ta saaks sind vajadusel kohe juhendada. Selleks treener olemas ongi! Tee elu enda ja ka treeneri jaoks lihtsamaks – treening on kahepoolne koostöö, mille eesmärgiks on sind vormi ajada.

Kui mõne harjutuse puhul tekib kahtlus, kas ikka teed kõike õigesti (harjutust on ebamugav teha või ei juhtu just see lihas töötama, mis treeneri jutu järgi töötama peaks), mine pärast trenni lõppu treeneri juurde ja küsi kindlasti üle!
Treeningraskused - võta rahulikult!
Esimene treening pole kindlasti ka see koht, kus kangi või hantlite kilode numbreid taga ajada. Ära lase ennast häirida sellest, kui teised „vanad olijad” pärast soojendusharjutusi suuremate lihasgruppide jaoks kangile lisakilosid peale laovad. Kui sisetunne ütleb, et ei ole hea mõte soojendusraskusele lisa panna, ära tee seda. Sinu esmane ülesanne on ära õppida kõikide harjutuste tehnika ja liigsed raskused takistavad sind sellele keskendumast. Raskusi suurendada jõuad ka hiljem, kui oled juba aru saanud, millist koormust konkreetsed lihasgrupid kannatavad.
Õpi hingama!
Tehnika õppimine ja kehale harjumatutest liigutustest tekkiv lihaspinge hõivavad esimesel treeningul nii suure osa tähelepanust, et võid ära unustada ühe väga lihtsa, aga tähtsa asja – hingamise, avastada pärast esimest harjutusteseeriat, et hingeldad abitult nagu kuivale tõmmatud kala ja mõelda – mina küll ei suuda seda tundi vastu pidada!

Mis mõttes – hakkan hingeldama?, võib tekkida küsimus, ma ju ei jookse ega hüppa?

Kui aga tehnikale ja harjumatule pingutusele keskendud, võib ennast ühel hetkel avastada tahtmatult hinge kinni hoidmast ja siis see juhtubki. Ka ronib pulss mõnede harjutuste ajal mägedesse ja siis on õige hingamine eriti oluline. Jälgi hoolega treenerit ja võta teda kuulda – treener annab iga harjutuse puhul juhise, millal hingata sisse, millal välja. Ta ei tee seda oma lõbuks.
„Ma enam ei suuda!”
Mis saab siis, kui mõnda harjutust tehes tunned – Nii, kõik! Ma enam ei suuda!
Minu kogemus ütleb, et kui koormus on õigesti valitud, siis suudab küll. Muidugi võivad lihased esimesel treeningul kategooriliselt protesteerima hakata, sest neid sunnitakse tegema midagi, millega nad teps mitte harjunud ei ole. Kuula hoolega, mida keha sulle ütleb – kas see on lihase esialgne šokk ja sellest peas tekkinud reaktsioon või käib kangi-hantli raskus tõesti lihasele üle jõu. Esimene on ületatav tahtejõuga, teine koormuse vähendamisega.
Vanad vigastused kummitavad?
Kui tunned, et lihases või liigeses on häiriv valu, mõtle järele– kas see võib seotud olla mõne varasema vigastusega ja pea treeneriga nõu. Igale harjutusele on võimalik leida alternatiiv. Minu alternatiiviks on näiteks see, et kõiki kätekõverdusi teen nukkide peal, sest kunagine (ausa tööga teenitud) kõõlustehäda parema käe randmes tekitab tavalisi kätekõverdusi tehes kõrvulukustavat raginat ja ebamugavust.
Lõdvesta lihased!
Üks nipp, mille üsna juhuslikult avastasin, on pärast treeningut sõudeergomeetrile ronida ja seal minutit 10 „aerutada”. Kuigi võib tunduda ju mõistusevastane niigi mahvi saanud lihastele veel tööd juurde tekitada, on sõudeergomeetril pärast lihastreeningut hoopis lihaseid lõdvestav toime.
Ei pea muidugi sõudeergomeetrit valima - võib-olla avastad, et mõni trenažöör sobib sulle veel paremini. Kindlasti peab pärast seda aga uuesti tegema seeria lõdvestusharjutusi. Lõdvestus on igasuguse lihastreeningu juures äärmiselt oluline. Kui tunned näiteks, et treeningtunnis tehtud lõdvestusharjutustest ei piisanud, võta endale see lisaaeg ja tee veel üks seeria lõdvestusi.
Mis tunne on olla Pinocchio?
Pärast esimest treeningut pole vaja ehmata, kui tunned ennast järgmisel ja ülejärgmisel päeval kangena nagu puunukk, eriti siis, kui juhtud pikemat aega ühes-samas asendis olema, mis kontoritööl ju üsna tavaline. Midagi pole valesti ega halvasti. See võib, aga ei pea juhtuma. Aitab see, kui ettevaatlikult mõned venitused-sirutused teha, tasa ja targu. Väga hästi ja lõdvestavalt mõjub ka tunnike ujulas või veepargis.

Ja kui lihased enam otseselt ei valuta, siis paari päeva pärast rõõmsalt järgmisse Pump FX-i!
Kõlab nagu raske sunnitöö, või kuidas?

Kindlasti mitte!

Nende punktidega tõin praegu välja vaid need kriitilised kohad, millest peab teadlik olema, et treeningust täispakett positiivseid tulemusi välja võtta. Mis sellesse paketti siis kuulub?

Kadunud üleliigsed kilod ja rasvavoldid, kaunilt ja tasakaalustatult disainitud keha, voolujoonelised ja funktsionaalsed lihased, pakatav energia ja rõõmus meel ning arusaamine – pärast Pump FX-i suudan kõike, kui vaid tahan ja kätte võtan!
 
Muideks, olen tähele pannud, et meestele on Pump FX-il sama toime.