Mida räägitakse Spartast

Ühtekokku 356 aastat kogemust Spartas! Multeri poisid vasakult: Ilmar Lokka (95), Leo Rahumägi (93), Elmar Aedna (88) ja Ülo Iter (80).

Spartaga sajani! Nelja Multeri poisi ühise 356 aasta elurõõmu retsept: liigu palju ja muretse vähe

12:17 01. november 2022

Sparta jõusaalis rassivad paar-kolm korda nädalas omaaegse Multeri võimlemisgurpi neli eakat musketäri – Ilmar Lokka (95 aastat), Leo Rahumägi (93), Elmar Aedna (88) ja Ülo Iter (80). Kokku 356 aastat kogemust ja elurõõmu!

Higi leemendab, kui Multeri Poiste – nii nad ennast kutsuvad legendaarse võimlemisõpetaja Helmut Multeri auks – vanim liige, 95-aastane Ilmar Lokka Sparta jõusaalis trenažööril kõhulihaseid treenib.

Filmime, kuid paarikümne sekundi pärast tuleb video kinni panna, sest Ilmar ei mõtlegi lõpetada. Poolsada korda jalgu tõsta pole sellele raudmehele probleem.

Tema ja ta sõbrad-võitluskaaslased Leo Rahumägi, Elmar Aedna ning Ülo Iter kogunevad paar-kolm korda nädalas Spartasse, et oma lihaseid trimmida, sportides liigeseid õlitada ning sotsiaalset suhtlust üleval hoida.

Spartaga sajani-moto kõlab neid mehi vaadates üsnagi täpse sõnumina. Ehk isegi tagasihoidlikuna?

Nelik on tänaseks trenni teinud rohkem kui 60 aastat, alustades rauasikutamist kaua enne seda, kui Argo Ader oli sündinudki.

Täna on Argo meestele omad nõuanded kaasa andnud. Ilmarile personaalse treeningprogrammigi teinud.

„Selles vanuses peab ettevaatlikult treenima, eesmärk on eelkõige lihastoonuse säilitamine,“ ütleb kogenud Sparta jõusaalitreener. Ja üle ei tohi pingutada. „Igale lihasgrupp saab ühe harjutuse, mis tagab lihaste elastsuse, liigeste liikuvuse ja parema verevarustuse,“ lisab ta.

Mehed on Argo juhtnööridega harjunud – kiirustada pole vaja, ülepingutamine head ei tee. Tark ei torma.

Varsti saja aastased? Nõnda palju küll ei pakuks

1960-nendatel aastatel omaaegsest ETKVL-i spordisaalist alguse saanud legendaarse Multeri poiste nime kandva võimlemisgrupi neli musketäri kiidavad Sparta atmosfääri, mitmekülgset „riistrvara“ ning kaastreenijate abivalmidust.

Imetlevatest pilkudest ja noortest fännidest mupokatel Spartas puudus pole.

Kuigi meeste vitaalset liikumist, nooruslikku välimust ning särtsakat trennistiili vaadates neile selliseid vanusenumbreid küll ei pakuks.

Vanematele spordisõpradele on aga Multeri poiste liikmed teada-tuntud spordimehed, kes omaaegsest tipp-, kes rahvaspordi maailmast.

Aga värskendagem veelkord seda tutvust.

Võimlemisrühma „pesamuna“, – kui lubate nii väljenduda – Valgamaalt Tsirguliinast pärit  80-aastane Ülo Iter on omaaegne tuntud teivashüppaja.

Eesti esimene 5 meetri ületaja ajast, kui teibad olid puust ja mehed rauast. Ta on kuulunud 28. korral Eesti koondisse ning võitnud vabariigi meistrivõistlustelt kamaluga medaleid.

88-aastane Elmar Aedna, seltskonna tagasihoidlikuim liige peab oma bravuurideks suviseid jooksuvõistlusi ning talviseid maratone. Räägib vähe, teeb palju. TPI lõpetanud omaaegne majandusinstituudi teadur.

Elmariga maratonidest rääkides selgub, et neljapeale on mehed Tartu suusamaratonidel finišisse jõudnud lausa kahekümnel korral, Elmari kontol on nendest kaks osavõttu.

Sparta suusahundil Raul Ollel on, mille poole püüelda.

93-aastane Leo Rahumägi on kunagine nobejalgne sprinter, kes 100 meetri jooksus pühkis finišisse 11,2 sekundiga ning hüppas kaugust kuue ja poole meetri kanti.

„See pole midagi. Tegin aastaid sportlikke matku ning sain esimese eestlasena Liidu meistersportlase tiitli,“ ütleb Leo, ehitusinsener, kes veel 87-aastasena aktiivselt tööelus kaasa lõi.

Musketäride vanim liige, 95 aastane Ilmar Lokka on 12-aastasest saadik trenni teinud, VTK-mitmevõistluses suuri tegusid teinud ning kaua ka orienteerumist harrastanud.

Ah jaa, ka 10 aastat Siberis Kolõmas vangilaagris olnud ja taigas raskeid palke tarinud. „Võtsin seda sunnitööd treeninguna,“ rüütab ta täna rasked ajad positiivsuse päevatekiga.

Ega muidu vist saagi?

„Spartas on riistade universum“

Aastast 2013 Spartas treenivad Multeri poisid peavad oma pikaealisuse saladuseks pidevat liikumist. Veerev kivi ei pidanud ju sammalduma, ütleb iidne rahvatarkus.

 „Spartas on riistade universum, ei jõua neid masinaid üles lugeda,“ rõõmustab Ülo ja kinnitab, et jõusaalis treenides tunnevad nad kõik ennast tükk maad noorematena.

„Tänu Helmut Multeri koolile oleme me tänaseks elus,“ avaldab Leo austust oma 2001- aastal manalateele läinud õpetajale ja kaaslased noogutavad.

Tänaseks on 110-st omaaegsest Multeri võimlejapoisist rivis veel kümmekond liiget. Kes treeningutel käia ei jaksa, on võimalusel kohal seltsielu erinevatel suursündmustel, kasvõi 12. veebruaril oma õpetaja Helmut Multeri sünnipäeva tähistamisel.

Mehi aastaid kõrvalt jälginud Argo Aderi sõnul on nad positiivsuse musternäidised. Ja üksteisest hästi hoolivad.

„Kõik muretsevad ja tunnevad kaasa, kui mõnel on parajasti mõni terviseviga,“ ütleb Argo ja lisab, et teab meeste juttude kaudu täpselt, miks mõni on sunnitud trenni vahele jätma.

Sellistelt väärikatelt spordihuntidelt on paslik uurida, mis imenipiga saab elada nõnda täisväärtuslikku elu sõna otseses mõttes saja aasta vanuseni?

Ülol on omad retseptid: „Palju tuleb liikuda looduses, rabas. Napsu võib võtta, aga mõõdukalt,“ teab ta.

„Kaks õlut nädalas,“ täpsustab ta muheledes.

Seltskonna vanim, Ilmar rõhutab ka vaimse tervise eest hoolitsemise tähtsust. „Kuni surmani tuleb säilitada elurõõmu,“ ütleb ta.

Ja tõepoolest, naeratus ja hea tuju nende meeste juurest juba kaugele ei lähe.