Uudiseid Spartast

Foto: Kaspar Saaremets
Ahto Tatter kutsub jooksusõpru Spartasse treeningutele.

Ahto Tatter ootab Jõuluvanalt treeningutele uusi jooksuharrastajaid

15:54 17. detsember 2014

Sparta jooksugrupi peatreener Ahto Tatter ootab Jõuluvanalt palju rõõmsameelseid harrastajaid, kes leiaksid tee Sparta treeningutele.

Ahto, milliselt stardiplatvormilt jooksugrupp sellel sügisel alustas?

"Jooksugrupi eelmine hooaeg oli väga edukas. Paljud jooksuhuvilised leidsid tee meie treeningutele, osalesime arvukalt suurematel rahvajooksudel ja võitsime Eesti meistrivõistlustel medaleid. Mitmel rahvajooksul olime suurima osavõtjate arvuga klubi. Hooaja lõpetasime novembri keskel meeleoluka Valencia maratonireisiga."

Kuidas on uus hooaeg jooksugrupi jaoks alanud?

"Uus hooaeg on jooksugrupi jaoks alanud mitmekülgsete treeningute tähe all. Kindlasti on paljud võtnud aega puhkuseks ja muudeks tegevusteks. Aasta lõpus ja uue alguses on paras aeg alustada uueks jooksuhooajaks valmistumisega.

Jooksugrupi treeningkava on koostatud arvestusega, et sinna kuuluvad just käesolevaks perioodiks sobivad treeningud. Viimasel ajal on meil kahe nädala tagant toimunud matka vormis pikad treeningud Kõrvemaal, Jõelähtmel ja hiljuti tõsisema katsumusena 40 km pikk treening-matk Kloogarannast Nõmmele."

Mis iseloomustavad sellel rahuliku perioodi treeninguid? Millele rõhku pöörate?

"Talvisel perioodil sobivad jooksuharrastajatele rahulikumad treeningud ja üldkehaline ettevalmistus (ÜKE). Lisaks jooksutreeningutele (talvel ka suusatamine) sobivad hästi ka erinevad sisetreeningud, mis arendavad vastupidavust ja arendavad lihaseid. Aastaringi toimuvad treeningud 3-4 korda nädalas. Detsembris on olnud soodsad tingimused jooksmiseks. Järve metsas teeme lisaks rahulikule jooksule ka jooksuharjutusi, hüplemisi, kiirendusi, lühikesi mäkkejookse jt erialaseid harjutusi. Laupäeviti on kohtumispaik Mustamäe ja Nõmme piiril asuv "Vanaka" liivamägi, kus jookseme raskendatud tingimustes ja teeme harjutusi liivas. Legendaarseks on saanud Marius Unti läbi viidav lihasvastupidavustreening IntervallVentti."

Igal spordiseltskonnal on oma nägu - milline on Sparta jooksugrupi nägu?

" Sparta jooksugrupi nägu kujundavad liikmed, treenerid ja meie tegevus. Jooksugrupi liikmed käivad treeningutel mitte ainult kehalise vormi parandamiseks, vaid ka toreda seltskonna pärast. Tekkinud on sõpruskonnad. Meie treenerite head taset kinnitab treeneri kutsetunnistuse olemasolu ja sportlik elustiil. Maile Mangusson on üks Eesti parimaid jooksutreenereid, kellel on suured kogemused ka noorte treenimisel.

Vähe on treenereid, kellel on nii hea silm jooksuharjutuste juhendamisel. Mitmed tugevad ja harrastusjooksjad on Mailelt abi saanud. Marius Unti IntervallVentti treeningud on nii populaarsed, et mõnikord on sinna raske kohta saada. Mariusel on suured kogemused nii noorte ja üldkehalise ettevalmistuse treenerina kui ka füsioterapeudina. Lisaks käib meil abiks Eesti kergejõustikuliidu kestvusalade alarühma juht Toomas Tarm, kellel on hindamatud kogemused jooksjana ja treenerina."

Missuguste plaanidega lähed peatreenerina uuele võistlushooajale vastu?

"Uuele jooksuhooajale läheme vastu lootusrikkalt. Soovime treeningutel pakkuda häid emotsioone ja sisukaid treeninguid, mis kõiki osalejaid edasi viivad ja jooksmise nauditavamaks muudavad. Käime üle Eesti ühiselt rahvajooksudel. Üheskoos Sparta bussiga jooksuüritustele sõidud on alati olnud meeleolukad.

Plaanis on korraldada treeninglaagreid, matku ja jooksuteemalisi loenguid. Jätkame traditsiooni kokku saada ka muul põhjusel kui jooksmine. Möödunud suvel käisime bowlingut mängimas. Peale Tallinna maratoni saime kokku, et tähistada ja jagada muljeid. Spartal on mitmeid koostööpartnereid jooksuvõistluste, jooksuvarustuse, toidulisandite jm vallas ja kindlasti soovime oma liikmetele neid võimalusi pakkuda."

Mis on selle hooaja põhilised eesmärgid?

"Uue hooaja põhilised eesmärgid jagaksin kaheks. Harrastajatega seoses on eesmärk pakkuda meeldivat kooskäimise võimalust nii treeningutel, rahvajooksudel kui ka teistel üritustel.

Sparta võistlussportlastega seoses on  eesmärgid järgmised: palju uusi isiklikke rekordeid, edukad kohad jooksuvõistlustel ja medalid Eesti meistrivõistlustel. Sparta tugevuseks on võistkonnavaim, üksteise toetamine ja innustamine. Sparta on edukas olnud mitmetel võistkonna arvestusega jooksudel (Jüriööjooks Pirital, Tartu jooksumaraton, ümber Viljandi järve jooks, Saaremaa Kolme Päeva jooks, Eesti meistrivõistlused ekidenis jne)."

Kellele võiks sobida Sparta jooksugrupis treenimine?

"Sparta jooksugrupis treenimine sobib erineva tasemega harrastajatele algajatest tippjooksjateni, kes soovivad teadlikult treenida hinnatud treenerite juhendamisel. Tihti treenivad kõrvuti harrastusjooksja ja Eesti meistrimedalist. Treeningutel jagatakse koormust vastavalt igaühe võimetele.

Oma kogemuste põhjal julgen väita, et kõik järjepidevalt jooksugrupi treeningutel käinud, on parandanud jooksutehnikat ja jooksukiirust ning ka tulemusi. Ei ole kohanud veel jooksjat, kellele meie treeningutest kasu pole olnud. Jooksugrupi treeningutel osalemise plussiks on võimalus saada treenerilt tagasidet ja küsida nõu."

Käes on jõulaeg, missugust kingitust ootad Jõuluvanalt jooksugrupile?

"Jõuluvanalt ootan palju rõõmsameelseid harjutajaid, kes leiaksid tee Spartasse. Treeneritelt ootan uueks aastaks nakatavat entusiasmi jooksuharrastajate juhendamisel."

Aitäh Ahto, edu ja jõudu jooksjatele, kelle tegevusega saavad huvilised kursis olla FB-lehe kaudu:  https://www.facebook.com/spartajooksjad

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.