Uudiseid Spartast

Movembri vuntsikandja on sedapuhku Sten Põldsamm.

Movembri vuntsikasvataja Sten Põldsamm: treeningud on esimene samm vaimse tervise hoidmiseks

11:52 01. november 2022

Meie Facebooki lehel toimunud nelja Sparta treeneri - Margus Miku, Raul Olle, Sten Põldsammi ja Argo Aderi - vahelisel rahvahääletusel selle kohta, kes peab meeste tervisekuu Movembri puhul endale uhked vuntsid kasvatama, kogus enim hääli Sten Põldsamm.

"Ärge jamage sõbrad," oli Steni enda kommentaar vuntsikangelaseks hakkamise puhul. 

Vuntside kasvatamisega pöörab ka Sparta tähelepanu meeste vaimse tervise tähtsuse rõhutamisele. Sellel puhul uurisime Stenilt, kuidas ta ise hoolitseb füüsilise vormi kõrval ka psüühika eest?

Sten, treeneri töö on paljude jaoks pigem füüsiliselt väsitav. Aga vaimne pool? Kui kulutav see vaimselt on?

"Mina arvan, et kõik tööd, kui neid liiga palju teha, võivad olla vaimselt kulutuvad. Mina küll ei suuda klassikalised 8 tundi treeneritööd teha, et töökvaliteet ei kannataks. Pärast pikka katse-eksituse meetodit olen leidnud paraja koormuse enda jaoks ning õigesti planeeritud puhkusepäevad hoiavad mind läbipõlemast."

Kuidas hoolitsed Sina omaenda vaimse poole pealt? Et juhe kokku ei jookseks?

"Vaimse tervise eest hoolitsen võrdselt füüsilise tervisega ehk siis igapäev üritan enda jaoks midagi head teha. Alustan päeva jalutuskäiguga, et praegusel pimedal ajal päikest saada ja oma päevarütm paika saada. Pilvitul päeval 10-15 minutit ja pilvisel päeval 20-30 minutit.

Hoidun kofeiini tarbimisest esimesed 90-120 minutit päevast, et vältida pärastlõunast väsimust või kofeiini ületarbimist. Seejärel tegelen 15-30 minutit mediteerimisega või mõne hingamiseharjutusega ning külma dušiga. Hommiku lõpetan raamatu lugemisega 30-60minutit. Selline rutiin on ajapikku väljakujunenud ning kindlasti ei soovita kõigil seda eeskujuks võtta. Tuleb leida enda graafikule sobiv rutiin, kas siis midagi enda jaoks hommikul või õhtul teha."

Üldised soovitused meie treenijatele, kuidas hoida treeningud ja vaimne pool tasakaalus? Mõned nipid, nõuanded?

"Treeningud ongi enamuse inimeste jaoks vaimne tegevus, mis on esimene samm vaimse hügieeni hoidmiseks. Kindlasti soovitan hommikul saada päikesevalgust, hoida korrapärast unerutiini - isegi nädalavahetustel mitte oluliselt hiljem ärgata - ja veeta aega rohkem lähedastega."

Aitäh Sten ja head vuntsidekasvatamist!

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.