Uudiseid Spartast

Olümpialane Daniil Steptšenko tahab kasvatada treeningutel terveid lapsi!

09:40 25. jaanuar 2024

Spartas algajaid ning harrastajatest laskesuusatajaid juhendaval endisel olümpialasel Daniil Steptšenkol on visioon, kuidas kasvatada treeningutega terveid ja tugeva motivatsiooniga lapsi. 

Narvast pärit Daniil Steptšenkole andis esimesed näpunäited laskesuusatamises tema isa, kes oli omal ajal ise samal alal kõva tegija.  

Enne seda oli Daniil – nagu temavanused poisid ikka – käinud erinevates teistes trennides ja muudkui otsinud ala, mis paneks ta südame kiiremini tuksuma – proovinud jalgpalli, lauatennist, rattasõitu ja isegi judot.  

Kümne aastaselt laskesuusatamise rajale jõudes tundis ta, et see ongi tema tulevane kuningriik.  

Ehk tõmbas ka veri rähnipoega puu otsa? 

„Kohe esimesest trennist hakkas laskesuusatamine mulle meeldima,“ kõneleb Daniil ja lisab, et uue ala veetlust lisas ka see, et treener Jevgeni Všivtsev andis väikestele õhkrelva kätte ning lubas esimesed lasudki teha.  

„Viie esimese padruniga lasin neli märki maha, treener püüdis mind õige õngega kinni,“ muheleb Daniil täna. 

Esimene samm edukal laskesuusatajateel oli astutud. Kuus korda nädalas treeningule minek oli tema sõnul nauding, mitte tüütu kohustus.  

12-aastasena pääses andekas Narva laskesuusahakatis juba võistlusradadele. Tal on siiamaani meeles esimesed „võistlusreisid“ ka Tallinnasse Nõmmel toimunud murdmaakrossile. „Jooksus olin Narva mõistes ikka esikolmikus, Eestis veel mitte,“ meenutab ta esimest jõuproovi. 

Audenteses õppis ära eesti keele 

Tänaseks on Daniili auhinnakapile ilmselt mitu riiulit juurde ehitatud. „Diplomeid on mul üle saja, medaleid 40-50 ja karikaid umbes samapalju,“ vaatab ta tagasi suusatatud-joostud teele. 

Andekas Narva Paju kooli laskesuusapoiss kandideeris 10. klassi õppima juba Otepääle, Audentese spordigümnaasiumi filiaali.  

Kergelt see ei sujunud, sest venekeelsest keskkonnast eesti õppekeelega kooli sissemurdmine nõudis ikka parajalt tahtejõudu.  

Ometi tegi Daniil unistuse teoks ning asus treenima Eesti parimas talialade suusakeskuses. 

Toonast ajajärku – 2000. aastate algust – võis pidada Eesti talispordi kuldseks unistuseks, sest rahvusvahelistel radadel niitsid kui loogu medaleid nii Andrus Veerpalu, Jaak Mae, täna Sparta kestvusalade juhina töötav Raul Olle kui ka Kristiina Šmigun.  

Daniil Steptšenko mäletab siiamaani eredalt ühte suusapidu Otepää keskväljakul, kui austasustati järjekordsel tiitlivõistlusel kulla ja karraga koju jõudnud Veerpalut, Maed ja Šmiguni. „See jättis sügava mulje ja inspireeris mind laskesuusatamisega edasi tegelema.“ 

Iidoleid oli tal tollel ajal teisigi – murdmaasuusatajatest Björn Dählie, Stefania Belmondo ja laskesuusatajatest Frode Andresen, Raphael Poiree, kui mõned nimed välja tuua. 

Ometi ei läinud treeningud Audenteses päris lepase reega. „Treeningtigimused olid Eesti parimad, aga puudu oli ikka edasiviiv treeningsüsteem,“ möönab ta täna. 

Pooleteise aasta pärast otsustas ta suusad piltlikult öeldes kokku pakkida ja kodusesse Narva naasta. Parimaks suveniiriks oli Otepäält koju toomiseks mühinal arenenud eesti keele oskus.  

Täna on Daniili eesti keele sõnavara juba vaat et rikkalikum, kui mõnel põlisugrilasel. 

Toonane argipäev Otepääl – ise kütad onni, ise teed süüa 

2005. aastal, pärast Narva Paju gümnaasiumi lõpetamist suundus Daniil paljude klassikaaslaste kombel Tallinnasse. 

Alates 2005 aastast kuni 2011 aasta olid suhtelised intesiivsed ka õppimise poole pealt. Nende aastatesse mahtusid TLÜ-sse sisseastumine kehakultuuri erialale, Kaitseväes teenistus spordirühmas ning Narva Kutseõppekeskuses õppimine turismikorralduse eraialal. 

Laskesuusaradadel lõi Daniil Steptšenko täht üha eredamalt särama ning ta jõudis Eesti koondise piiripeale. Justnimelt piiripeale, sest toonane aeg 2008-2011 oli laskesuusatamises keeruline, kus sportlased pahatihti ise põlve otsas nikerdades arengut taga ajasid.  

Polnud tulemust, polnud ka lumelaagrit ning rahastust ja visa Narva suusamusketär oli lõhkise küna ees – kuidas edasi? Sest toonane argipäev oli sõna otseses mõttes külm ja kõle. „Jõuad Otepääle laagrisse linnavaheliste bussidega, kütad ise onni, käid poes, teed ise süüa ja trenni ilma treenerita.“  

Mingitest massööridest või teaduslikust lähenemisest polnud juttugi.  

Sõnaga, glamuur oli sellest sportlaseelust kaugel. 

Koos Sotši olümpiaga lõppes sportlasekarjäär 

Murrang saabus 2011. aastal, kui Eesti laskesuusakoondist asus juhendama lätlane Maris Cakars, kes kutsus Daniili juba rahvuskoondisse.  

„See oli hea aeg, Maris ehitas üles suurepärase treening- ja võistlussüsteemi,“ kiidab Daniil lõunanaabrit ja lisab: „tundsin toona arengut.“ 

Tema tippajad laskesuusatajana jäid aastatesse 2011-2014. Arvukad osalemised MK-etappidel, MM-idel ja kirsiks tordil ka 2014. aasta Sotši olümpial. Parimaks tulemuseks jäi 2013. aasta Östersundi MK-etapi 37. koht 20 km distantsil nelja trahviminutiga. 

Koos olümpiatule kustumisega lõppes ka Daniili tippsportlase karjäär, koos eredate elamuste ning magusate mälestustega. 

Laskesuusakorüfee, nimekas Tõnu Pääsuke – kelle õpilaste hulgas on teiste seas ka Kaia Parve, Urmas Kaldvee, Tuuli Tomingas, Kadri Lehtla ja Evelin Saue – pakkus Daniilile tööd Nõmme Spordiklubis, kus ta asus treenima noori tulevikulootusi. 

Uus uks oli avatud. 

Fjodor Svoboda kõrvalt Spartasse  

2019. aastal asus ta paralleelselt tööle Eesti koondise teise treenerina, valgevenelase Fjodor Svoboda parema käena. „Ta oli maailmaklassi treener, õppisin tema juures väga palju,“ tõdeb ta täna. 

2023. aasta suvest alates on Daniil Steptšenko uute väljakutsete keerises. Ta koordineerib Sparta spordiklubis talialade arendamist ning töötab koostöös Sparta edasijõudnud laskesuusatajaid treeniva Anti Kuulmataga selle nimel, et Spartast saaks tulevikus Tallinna laskesuusatamise keskpunkt.  

Epitsenter.  

„Mul on visioon, kuidas kasvatada treeningutel terveid ja tugeva motivatsiooniga lapsi,“ sõnastab ta oma kreedo. 

Sparta laskesuusatreeningud toimuvad Tallinnas Järvel, Pirital, Nõmmel ja Männikul. Trenni on oodatud kõik 7.-15. aastased lapsed, kes soovivad osa saada laskesuusatamise emotsioone tulvil maailmast. 

Rohkem infot Sparta laskesuusatreeningute kohta daniil@sparta.ee või SIIT. 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.