Treeningnõuanded

Marek annab nõu: mis teha, kui kaal ei taha enam langeda?

13:03 25. november 2013

Mis teha, kui kehakaal ei taha enam langeda? Kuidas sellisest seisakust üle saada ning milline on "normaalne" rasvaprotsent? Meie jõusaali treener Marek Morozov annab nõu.

Lihtne vastus on: ei soovita olla liialt ülekaalus, ega ka mitte kogu aeg ülemäära madala rasvaprotsendiga. Üldjuhul on enamustel probleemiks ikkagi ülekaal, mis on väga paljude tervisehädade põhjuseks (diabeet, südamehaigused, vähk, kõrge vererõhk, alaselja probleemid jne.)

Samas on oht ka liiga madala rasvaprotsendiga inimestel haigeks jääda. Madal rasvaprotsent ei ole niivõrd otseseks haiguste tekke põhjuseks,  kuivõrd protsess, kuidas selleni on jõutud (rasked treeningud koos samaaegse väga piiratud kaloraaziga). Kui alustatakse dieediga, siis peavad toimuma menüüs olulised muutused. Asenduvad terved toidugrupid koos samaaegse kaloraazi piiramisega, mis jätab organismi defitsiiti. Selline toitainete defitsiit ja muudatus organismi jaoks teebki meid haigustele vastuvõtlikumaks.

Reeglina kaasneb dieediga ka intensiivne treening, mis võib nõrgestada aja jooksul meie organismi immuunsüsteemi. Mida pikemalt dieedil ollakse seda vastuvõtlikumaks organism haigustele on. Olles ise nüüdseks 15 aastat toitumiskavasid koostanud võin oma kogemuse ning klientide baasi põhjal öelda millised takistused ees ootavad ja kuidas neid ületada.

Selleks, et kehakaal üldse hakkaks rasva arvelt langema, tuleb hoida igapäevaselt kinni režiimist. Kohe kindlasti ei hakka kehakaal langema kui üks päev toitute nagu kava ette näeb ja järgmine päev jällegi sellest kinni ei pea. Kehakaalu langetamise eelduseks on eelkõige järjepidevus. See on ikkagi võitlus iseendaga. Enne kui otsustate ennast muuta, küsige enda käest kas ma  tõesti olen selleks valmis, kas ma tõesti tahan ennast muuta. Ärge unustage, et Teid ootab ees pikk ja üsnagi kurnav maraton, mitte sprint.

Dieedil olles kohaneb organism muutustega

Üks on kindel, pideval dieedil olles meie organism kohaneb muutustega ja saabub „platoo“ kus enam kehakaal ei lange. Üldjuhul ilmneb see umbes  2 kuud pärast alustamist. Isegi mitte siis kui toidukogust nüüd veelgi vähendate ja treeningmahtu suurendate ei allu keha enam muutustele. Kui nii toimite, siis juhtub see, et organism läheb veel rohkem „stressi“ ja tekib lisa kurnatus, mis lõpeb kindla peale käega löömisele ning endine kehakaal kus kaalulangetamist alustati saabub üsna pea.

Siinkohal tuleb appi minu enda kogemus, mis on enamjaolt alati toiminud läbi praktika. Nimelt, kui asjale loogiliselt ja mõistusega läheneda, siis tuleks pärast sellist „platood“  nii öelda „rihm“ lõdvaks lasta. Mis tähendab seda, et peaks toidu näol endale rohkem lubama head ja paremat ning samas tuleks vähendada treeningpäevi või üldse neist puhata. See protsess peaks kestma umbes nädal. Selliselt toimides intensiivistub uuesti ainevahetus, tugevneb immuunsüsteem, aktiviseerub hormonaalsüsteem ning puhkab kesknärvisüsteem. Muidugi ei tähenda see seda, et peaks selle aja jooksul endale viis kilo juurde sööma, mis üldjuhul kahe kuu dieedipidamise tagajärjel kaob. Selle toimingu mõte on selles, et mitte oma organismi järjepidevalt kurnata ning anda järgi oma isudele, mis dieedil olles ilmnevad.

Milline on aga see „normaalne“ rasvaprotsent ?

Sellist ühest numbrit tegelikult polegi. Kõik oleneb milline on eesmärk. Sportlastel on see tingitud vastavalt spordialast. Siinkohal võib tuua kaks äärmust, kulturism ja sumomaadlus. Andmaks Teile mõtlemisainet siis võite ennast ise liigitada kategooriasse kus te hetkel arvate end olevat ja kuhu vajadusel soovite jõuda.


Mehed:

Võistluskulturisti väga hea vorm 3 - 5%
Võistluskulturisti halb vorm 6 – 9%
Heas vormis, lihased nähtaval, võib öelda et sportlik ja reljeefne (tavamõistes) 10 - 15%
Keskmine mees 16 - 20%
Vilets tase 20 – 25%
Väga kehva tase 25% +

Naised:

Võistluskulturist 5 - 8%
Bodyfitness hea vorm (võistluskategooria) 8 – 13%
Bikinifitness (võistluskategooria) 14 – 18% (Heas vormis, lihased nähtaval, võib öelda et sportlik ja reljeefne keha)
Keskmine naine 20 - 25%
Vilets tase 25 – 29%
Väga kehva tase 30% +



 

Autor: Marek Morozov

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 2 kommentaari
Egert 14:55 07. märts 2014
Tere soovin nõu või no kas saaksite mulle teha igapäevane reziim millejärgi treenida ? olen 17aastane suurem poiss kaalun 105kilo ! tahaks treenida aga ei oska pidevalt treenin liigapalju ja ei ole kasu kuna ei ilmu järgmine päev trenni sest liigesed valusad ! palun koostage mulle päevareziim ja mitu korda nädalas seda tuleb teha !
Rando (Sparta) 11:38 13. mai 2014
Egert, ole hea ja kirjuta sooviga otse Marek Morozovile, marek@sparta.ee. Kindlasti saad Sa tema käest head nõu.