Uus SPORT pakett teadlikule tegijale!

Loe lähemalt

Jõusaali uudised

Margus Silbaum: pole olemas liiga suuri eesmärke, on väikesed unistused

09:55 28. jaanuar 2011

Sparta jõutõstmistreener Margus Silbaum jagab nii harrastajatele kui ka tippsportlastele toitumisnõu ja treenib ennast kauguses terendava eesmärgi – kolmevõistluses 1000 kilogrammi - alistamise nimel.

Järvamaalt pärit Margus Silbaumi tõukas tippspordi suunas poisikeselik jonn saata jõutõstmispõrandal midagi suurt korda lubatud vahendite abil. „Paljudel spordialadel on noortel ahvatlus sattuda võitude ja medalite nimel libedale teele,” kõneleb Margus ja lisab mõtlikult, et hoiatav näide dopingainete laastavast mõjust oli ka temal võtta ka üsna lähedalt, omast perekonnast. „Nägin, mis sai isast, kes kasutas tõstmistulemuste parandamiseks keelatud vahendeid,“ ütleb Margus ja loetleb üles omaaegse Eesti meistrivõistluste hõbemedalimehe Heino Silbaumi tänased mured – läbi on nii õlad kui ka põlved.

Isa kannatusi kõrvalt nähes leidis Margus end üha sagedamini mõtisklemast, milline peaks ikka välja nägema heal tasemel tippsport. Tänu isale, kes juba varakult tegi selgeks kui mõttetu on rajada oma unistusi keelatud ainete tarvitamisele, võttis Margus suuna 100 erineva pisiasja  arvestamisele, mis kõik koos mõjutavad sportliku tulemust.

Tahtejõu sümbolid Talts ja Nool

18-aastasena tõsisemalt jõutõstmisega alustanud Margus jäi toona Eesti tippudest maha umbes 100 kiloga. Pooleteise aasta pärast olid ta tulemused aga vanemate ja kogenumate konkurentidega võrdsed, sealt alates ka paremad. „See oli esimene tõestus valitud tee õigsuses,“ ütleb Margus.

Marguse sõnul on tippspordis tähtsaimaks asjaks suur tahe midagi saavutada. Ta toob tahtejõu sümbolitena välja Jaan Taltsi ning Erki Noole nimed. Mehed, kes suutsid eesmärgi nimel läbi minna tulest ja veest. Samas võib heast tahtest väheks jääda, kui kõrval pole korralikku treenerit või toimivat taustsüsteemi.

Silbaumi sõnul keskendutakse tänapäeva tippspordis liiga palju treeningutele – taasutmine ja toitumine jäävad kuhugi tagaplaanile. „Sama palju kui teed trenni, pead oskama ka taastuda,“ manitseb ta jälgima töö ja puhkuse balanssi. Marguse arvates on lausa ime, milliste kiviaegsete teadmiste pealt on korralikke tulemusi tehtud. Noorteklassis on see veel mõistatav, hiljem juba mitte.

Edu tiivustas

Margus tunnistab, et trenni tegema tiivustas teda ka äkiliselt saabunud edu tõstepõrandal. Toona oli Eesti rekordeid suhteliselt lihtne ületada ning noor entusiast andis muudkui tippmarkide suunas tuld. „Esimesel võistlusel purustasin kohe 10 noorte ja 10 juunioride rekordit,“  meenutab ta.

Edu omakorda pani Silbaumi süüvima erinevatesse taastumis- ja toitumisõpetustesse. Eks ikka silme ees terendavate auahnete sihtide pärast. „Isa tegi mulle juba 12-aastaselt selgeks – kui hakkad spordtima, saab sinu sihiks olla ainult maailmamestri tiitel. Ta pani kümnesse,“ kerib Margus mälestuste kuldset lõnga.

Analüüsivõimeline sportlane Margus Silbaum tegi endale selgeks, et latt peab olema tõstetud võimalikult kõrgele. „Pole olemas liiga suuri eesmärke, on väikesed unistused, mille elluviimiseks inimesed rabelevad koha peal.“

Marguse sõnul peaks iga alustav noor endale selgeks tegema, kas sihtida tippu või tegeleda rahvaspordiga. „Poolpidune asi pole õige.“

Silbaumi arvestused näitavad, et temal, 34-aastasel mehel on parimad sportlasajad alles ees. „Tänavused maailma esikolmikumehed on kõik keskmiselt 40 aastased. Tähtise on ennast mitte noorena ära lõhkuda,“ sõnastab ta edu valemi.

Unistab 1000 kilogrammist

Sparta jõutõstmistreener ei varja, et ta tahaks 7-8 aasta pärast jõuda välja maagilise piirini – ületada kolmevõistluses 1000 kilogrammi raja. „Kui ise usud, on kõik võimalik.“

1000 kilo ületamine tähendab vähemalt tänaseid numbreid arvestades ka maailmarekordi enda nimele kirjutamist, praegu on see maagiline tulemus 980 kilogrammi. Kui pikk tee Margusel siis numbriliselt on käia? „Isiklik rekord tõusis 15aastaga 445 kilolt 892 kiloni ja üksiktulemused liidetuna annavad kogusummaks 912 kg. Tee 1000 verstapostini on küll pikk ja tolmune, ent tahtmise korral teostav.

Marguse tugevaim ala on jõutõmme, mille maailma tippmargi – 372 kilo – tahaks ta järgmise sammuna ületada. Olulisemaks peab Margus siinkohal kehakoostise maksimaalset realiseerimist ehk siis olla tiitlivõistlustel minimaalse rasvaprotsendiga ja maksimaalse lihasmassiga.

 Siin tuleb appi Marguse enda väljatöötatud Exceli-põhine toitumisprogramm, mille abil võib piltlikult öeldes grammipealt tõdeda, milline on su kaal samade toitumisharjumustega jätkates poole aasta pärast. Ja milline oleks see ettekirjutusi jälgides. „Kui tahad olla maailmas oma spordialal parim pead midagi teistmoodi tegema.“

Marguse jaoks on see oma väljatöötatud toitumisprogrammi jälgimine. Täielik taastumise ja treeningu kontroll.

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.