Jõusaali uudised

Margus Silbaum kõneleb Tallinna ülikoolis toitumisest

15:20 26. oktoober 2015

27. oktoobril kell 18 toimub "Treeni teadlikult"- loengusarja raames Sparta jõutõstetreeneri Margus Silbaumi loeng TOITUMISEGA TAASTUMISE MAHU JA TIPPKOORMUSE PERIOODIL. Loeng toimub Tallinna Ülikooli õppehoones Räägu 49.

400 tipp- ja harrastussportlaselt on kuust-kuusse igapäevaselt ülesmärgitud andmed toitumise, treeningu ja keha kohta on koondatud uuringuks. Lisaks on kogutud sportlastelt üle 200 vereanalüüsi tulemuse erinevatel treeningmahu perioodidel. Margus Silbaum, kes juhendas uuringut, teeb sellest kokkuvõtte.

Kogutud andmebaasi põhjal saab teha kokkuvõte sportlaste toitumise ja taastumisainete kohta rasketel treeningperioodidel. Saadud andmete põhjal saab rääkida vereproovidest erinevate treeningmahu perioodidel ning milliseid parameetreid peaks jälgima eriti hoolikalt sportlane oma treeningute planeerimisel. Kuidas on mõjutanud verepilt uuringus osalenud taastumist ja mis suunas seda muuta oleks vajalik ja mõttekas. Kõige lihtsam näide taastumise ja verepildi seosest on vitamiinide ja mineraalainete osa.

Vaadates neid 200 vereproovi, mida Silbaum on analüüsinud ja jälgides treeningkoormusele lisaks söödud toidu koostist, joonistub, selge seos verepildi ja treeningmahu eduka üleelamise vahel. Samas on toidulisandite vajalikus sportlaste lõikes erinev. Ehk siin kohal indiviidi tasandil välja tuua ei saaks, samas saab jällegi rääkida verepildist sõltuvast tervikust. Treeningkoormuse mõju hinnatakse mitmete verenäitajatega.

Näiteks kõrgenevad maksaanalüüs Aspartaadi aminotransferaas (ASAT) ülekoormuse ajal. Kreatiniini madalad väärtused on tingitud nälgimisest, lihasatroofiast (lihaste kõhetumine ehk lihasmassi vähenemine).

Kreatiniini kinaasi kasutatakse füüsilise koormuse ja treeningu järgse taastumise jälgimisel, mille kõrgemad väärtused viitavad ülekoormusele ja annavad juhiseid treeningplaani muutusteks. Uurea analüüs koos kreatiini kinaasiga näitab treeningujärgse taastumise efektiivsust ja/või viitab neerutalituse häirele. Väsimustunde puhul ja kui treeningtulemused ei parane on oluline jälgida organismi rauavarusid näitavat ferritiini taset. Ja veel palju teisi olulisi näitajaid, mis kõik annavad sportlase hetke seisundist olulist infot.

Väga tihti on sportlaste ja treenerite suurimaks takistuseks sportlase arengut planeerides tervikpildi puudulikus. Ei teata täpselt milline on sportlase taastumisvõimekus. Paljud tublid sportlased teevad treeningplaani järgi trenni, aga kahjuks teavad vähesed, milline toitumine ja taastumiseainete valik just neil paremini taastuda aitaks.

On oluline teada, mis tagavad sportlase taastumise perioodidel, kus treeningmahud eeldavad väga head taastumist. Keerulisemaks läheb taastumine perioodil, kui sellele mahule lisandub ka intensiivsus. Eriti oluline on saada igal sportlasel pilt oma taastumise võimekusest ja sellega pidevalt edasi liikuda sama moodi nagu seda tehakse treeningtulemustega. Head tulemused spordis koosnevad parimast taastumisest ja treeningust.

Margus Silbaum tutvustab uuringu tulemusi ja annab selle baasilt praktilisi soovitusi toitumiseks ja tervise järgimiseks Treeni teadlikult loengusarja raames 27 oktoobril, teemal TOITUMISEGA TAASTUMISE MAHU JA TIPPKOORMUSE PERIOODIL. Loeng toimub algusega kell 18.00 Tallinna Ülikooli õppehoones Räägu 49, Tallinn. Loengu pikkus 1,5 tundi. Loengus saab ülevaate: millise toitumisega on sportlased saanud kõige rohkem kasu suuremahulisel treeningperioodi; kuidas mõjutab verepilt taastumist, mida jälgida ja mis suunas seda muuta tuleks; millised taastumisained lisada suuremahulisel treeningperioodil menüüsse.

Loengu osavõtutasu on 5 eurot (maksmine kohapeal, sularahas). Oma osalemissoovist anna palun teada registreerimise vormil:

*http://www.tlu.ee/et/Loodus-ja-terviseteaduste-instituut/Taiendkoolitused/Koolituskalender/Treeni-teadlikult.*

<http://www.tlu.ee/et/Loodus-ja-terviseteaduste-instituut/Taiendkoolitused/Koolituskalender/Treeni-teadlikult>

Lektor Margus Silbaum on 20 EM ja MM medali omanik jõutõstmises. Lisaks töötab ta Sparta spordiklubis toitumisspetsialisti ja treenerina, enamik tema vabast ajast kulub tipp- ja harrastussportlastele toitumiskavasid koostades ning neid jälgides, suunates ja toitumisalaselt nõustades.

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2015 järgmised loengud on:

03.11   Veri korda, siis trenni - laboriarst dr Anneli Raave-Sepp

10.11   Intervalltreeningud &#8722; aeroobne ja anaeroobne, efektiivsus ja tulemused - personaaltreenerid Riina Suhotskaja ja Silja Siller

17.11   Miks ja kuidas peaks elu ja treeninguid planeerima? - TLÜ dotsent Kristjan Port

24.11   Spordivigastused - põlv ja hüppeliiges - Ortopeed dr Kaspar Rõivassepp

 

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.