Uus SPORT pakett teadlikule tegijale!

Loe lähemalt

Jõusaali uudised

Foto: Artjom Fraiman
Eesti parimal tõstjal Mart Seimil on põhjust muhelemiseks - treeningul tõusevad raskused 50 kilo kaupa.

Mart Seim kükib Spartas 320 kiloga: rohkem kettaid kangile ei mahu

15:22 29. oktoober 2020

Tõstmise MM-i hõbemedalimees Mart Seim on kaheksa aasta jooksul Spartas treenides nihutanud ainuüksi tõukamise isiklikku rekordit rohkem kui poolesaja kilo võrra.

Rakverest pärit Mart Seimi treeningkoormusi pealt vaadates võivad nõrganärvilisematel spordisõbrad hommikukohvi ehmatusest kurku tõmmata.

Ühe treeningu jooksul teeb Eesti vägilane tuule alla vähemalt kümnele tonnile rauale. Teeme puust ja punaseks - nagu sirutaks pea kohale 5 või 6 sõiduautot.

 „On ka treeninguid, kui tõstan üles 20 tonni,“ täpsustab Mart ise, lisades, et kõik ta trennid on hästi intensiivsed ja rasked.

Umbes kaheksa aasta tagasi meie jõusaalist „kodustaabi“ teinud kangititaan pole koos oma treenerist isa Alariga Spartast rääkides kiidusõnadega kitsid.

„Paremat jõusaali pole Tallinnast võtta,“ ütleb isa-Alar ning saab pojalt etteheitva pilgu. „Mis Tallinnas, Eestis pole paremat saali,“ parandab Mart isa retoorikat.

Sõnum on igatahes kohale jõudnud – Maarjamaa tugevaimad tõstjad treenivad just Spartas, sest – nagu nad ise rõhutavad - lisaks maailmatasemel kangidele ja tipptopp tõstepõrandale võlub neid trenažööride lai spekter. „Iga lihasgrupi jaoks on masin olemas,“ tõstab Mart pöidla üles.

Kaheksa aastat tagasi Spartasse kolides tõukas Mart Seim maksimaalselt 200 kilogrammi, täna on see number rohkem kui poolsada kilo kõrgem. „253 kilo,“ täpsustab treenerist isa.

Areng on olnud muljetavaldav.

„Spartas on kõik oma“

Et Sparta on Seimide-perele rohkem kui kodu eest, kõneleb ka see, et muidu napisõnalise mehena tuntud jõumees tunnistab - tema sotsiaalsed oskused on siin arenenud mühinal.

Kui algusaastatel oli ta trennis kinnine ega suhelnud väga ümberliikuvate inimestega, siis tänaseks on olukord täielikult muutunud. „Nüüd tunnen siin paljusid treenijaid, kõik on ümberringi omad,“ muheleb 2015 aastal Eesti parimaks sportlaseks tunnistatud Seim.

Nii papa-Seim kui ka Mart ise rõhutavad oma treeningutest kõneldes, et nii nagu ei saa plaksutada ühe käega ei saa ka tõstmises korralikke tulemusi saavutada ilma korraliku tiimita. Sparringpartnerid ning treeningkaaslased tõstavad adrenaliini ning lisavad trennidele kvaliteeti.

„Seimi pundiga“  liitus juba algusaastatel Leho Pent ning vahepeal toodi Soomest Eestisse ka 2 tugevat atleeti.

„Üksinda tippu ei tõuse,“ rõhutab Alar Seim ühtsuse jõudu.

Seimi tiimist on aastate jooksul saanud tõeline tõstmisnõu jagamisega tegelev nipivabrik, kus Spartas treenivad oma ala tipud jõudumööda abi käivad küsimas. „Gerd Kanter, Magnus Kirt, Kaido Külaots ja kasvõi eesti võrkpallikoondislased,“ loetleb Alar usinamaid info ammutajaid.

Kolmandat põlve tõstesportlane

Mart Seim on kolmandat põlve tõstesportlane, kelle käes on mõistagi ka perekonna rekordid.

Kui vanaisa Georg Seim rebis 1949. aastal 123 kilo ja tõukas 160 kilo, siis isa Alar ladus kolmkümmend aastat hiljem kangile juba vastavalt 172,5 ja 227,5 kilogrammi.

Siis tuli Mart ja tõstis kõik auväärsed suguvõsa rekordid pihuks ja põrmuks – 191 kilose kangiga rebimine ning 253 kiloga tõukamine annavad kokku 444 kilo, mis on pehmelt öeldes maailmaklass.

Mardi tavapärane treening algab soojendusega, kus lihvitakse tehnikat ning tehakse mõned kiiruslikud harjutused.

Kilogrammaaž tõuseb aga väga kiiresti 50 kilo – 2 punase ketta, nagu Alar ütleb – kaupa ning jõuab tavatreenigul välja 320 kiloni. „Lihtsalt rohkem kettaid enam kangile peale ei mahu,“ laiutab Mart tagasihoidlikult käsi ning Alar täpsustab, et kuna ka lukk enam ketastele ette ei mahu, tõmmatakse selline raskus kinni teibiga.

Edasi järgneb 320 kiloga 10-korrane kükiseeria. Pole paha, nagu klassikud ütlevad. Kui 320 kiloga kükid on Mardi jaoks selline Harju keskmine-trennikoormus, siis tipppäevadel on kangil lausa 400 kilogrammi. „Küki maailmarekord on 427 kilo, aga mina tegin 400 abiharjutusena,“ ei tee Mart tulemusest ülemäärast numbrit.

„Kopp on vigastustest ees“

2015. aastal Houstonis peetud MM-il hõbemedali ning aasta hiljem Fördes EM-il pronksise autasu saanud Seim tunnistab, et sihid on endiselt kõrgel.

Tänavu aprillis Moskvas toimuma pidanud EM-võistlused lükati koroona tõttu novembrisse. Ometi pole sugugi kindel, kas need ka sellel ajal toimuvad.

Suurim eesmärk on mõistagi jõuda järgmisel aastal Tokios toimuval OM-il võimalikult kõrgele kohale. Täpsematest sihtidest juttu pole, Mart pole üleliia suure suuga lubaduste jagaja, vaid kahe jalaga maapinnal liikuv tõstevägilane.

Üks soov libiseb aga küll üle Mardi huulte – et tervis peaaks sellisele tonnide sikutamisele vastu. „Mul on kopp ees vigastustest, kui kõik on korras, siis tõstab see ka minu motivatsiooni.“

Pöidlad pihku! Olümpiamängud pole enam mägede taga.

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.