Uus SPORT pakett teadlikule tegijale!

Loe lähemalt

Jõusaali uudised

Siim Kelneri jõululaualt ei puudu ka verivorstid.

Siim Kelner ei propageeri jõululauas fitness-roogade söömist

23:50 11. detsember 2021

Sparta personaaltreener Siim Kelner hoiab trennimõtted jõululauast eemale. "Verivorsti fänn ma pole kunagi olnud, kuid pühade ajal traditsiooni mõttes söön ikkagi neid samuti mõned ära," ütleb ta. Mis toidud veel Siimu jõulumenüüsse kuuluvad?

Jõululaupäeval on eestlastel kombeks tublisti süüa. Missuguseid reegleid Sina jõulu toidulauas järgida soovitad?

"Võimalik, et minu näol on tegemist erandiga, sest just jõulude ajal kaob mul jutskui isu ära ning ma lihtsalt ei söö palju üle. See söömiskultus jõulude ajal on minu hinnangul suuresti inimeste endi poolt loodud ning mõeldaksegi, et "no nüüd ju peab sööma", kuid tekib küsimus, et kas tegemist on reaalselt nälja ohjeldamise või teadliku ülesöömisega, mis on traditsioonidest ajendatud.

Üldjuhul olen mina seisukohal, et jõulude ajal võiks süüa jõuluteemalisi toite ning tunda end vabamalt, kuna säärane periood on vaid kord aastas. Samuti on toidul võime tuua inimesi kokku ning olla sotsiaalse tegevuse keskmeks. Sellest tulenevad pole ma kunagi pooldanud ega propageerinud nö fitness-toitude söömist jõulude ajal. Loomulikult ei ole keelatud, kuid kui on soovi süüa jõulusööke, siis seda peaks kindlasti saama ka teha. Vastasel juhul lihtsalt jääb pool jõulumelu elamata.

Loomulikult ei pea toidud rasvast nõretama ilma mingi põhjuseta vaid ka jõulutoite saab valmistada vähema rasvaga ning eelistada taisemaid lihatükke ja rasvavaesemaid verivorste. Ka kapsa sees ei pea pekki olema ohjeldamatult."

Mis on Sinu lemmik jõuluroad läbi aegada ja mis praegu?

"Pole otseseid lemmikuid, kuid võib ju välja tuua peamised, mis lauale satuvad. Üldjuhul praekapsas ilma peki ja kruupideta. Mulgikapsa fänn ma isiklikult pole ning eelistan tavalist kapsast lihtsalt praetuna. Samuti hea taine sea- või lambapraad mingisuguses tummises veinikastmes ning tavapärane ahjukartul koos porgandi ja kaalikaga. Väga tavapärane ning saab igati viisaka toitainevahekorraga söökorra valmis - rasvad kontrolli all ja valke küllaga, juurikad aitavad kaasa kõhutäitele. Verivorsti fänn ma pole kunagi olnud, kuid pühade ajal tranditsiooni mõttes söön ikkagi neid samuti mõned ära."

Kas oled ka ise aktiivne jõuluroogade tegija?

"Kõik minu suured kokkamised on jäänud kulturismis võistlemise aega. Hetkel usaldan selle rolli pädevamale naisperele."

Mis spordiga Sina ise jõulupühadel tegeled ja missugust liikumist soovitad teistele?

"Kui on soov pühade ajal trenni tulla, siis palun, kuid kindlasti ei pea end sundima pühade hommikul trenni tulema. Pühade ajal võiks tegeleda eelkõige pühadeaegsete tegevusega ning lähendastega koos olemisega. Hea ettevõtmine oleks ilusa talveilmaga käia näiteks metsas hoopis jalutamas."

Mismoodi Sinu enda jõulupühad välja näevad?

"Mina sõidan Tallinnast välja oma vanemate juurde ning võtan oma pere kaasa. Seal toimub traditsiooniline koosviibimine jõulumeeleolus. Söön kõike, kuid millegipärast pole kunagi olnud soovi üle süüa. Samuti ei lase ma pühade ajal ei töö-, trennialaseid ega ka teisi mõtteid liigseid mõtteid pähe kuhjuda, vaid lihtsalt olen ja keskendun jõulumeelelolule."

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.