Liikmete kogemusi

Märt Metusala totaalne muutumine - suitsumehest kirglikuks spordifänniks

10:20 25. november 2011

46-aastane Märt Metusala kandis veel kolm aastat tagasi liigseid kilosid ja suitsetas nagu korsten, ent temast on saanud läbi ja lõhki tervislike eluviiside fänn.

Ta sõidab aastas rattaga kolm tuhat ja jookseb pool tuhat kilomeetrit.

Metusala ellu tuli pööre juhuslikult Sparta spordiklubist mööda sõites. Ühel tuulisel novembripäeval otsustas ta spordisaali kiigata. Oli ka viimane aeg, sest tema tervis lõi häirekella.

„Mu kaal oli tõusnud saja kilo kanti ja isegi teisele korrusele kõndimine võttis tõsiselt hingeldama. Jaksasin järjest joosta umbes kakssada meetrit,” meenutas Märt nullpunkti, kust algas tema tee tervislike eluviiside poole.

Spartas võttis Metusala kõigepealt käsile jõumasinatel rassimise, muud ta enda sõnul teha ei suutnud. Personaaltreener Marek Morozov koostas Märdile esimese treeningukava ja andis esmast toitumisnõu. Varem päevas ühe korra arutult söönud mees toitus neli-viis korda päevas. Ta kaotas kolme kuuga kümme kilo.

Tahab õppida õigesti jooksma

Tasapisi julges Märt alustada vastupidavustreeningut: kõndis jooksulindil, kuid lihased polnud pideva liikumisega harjunud ja pulss lõi peagi 150 lööki minutis.

Pool aastat hiljem alustas ta metsajooksu ja ujumist. Ujulas trehvas ta sugulast, Gustav Adolfi gümnaasiumi direktorit Hendrik Agurit, kes kutsus teda rahvatriatlonile. Paar kuud hiljem tegigi Märt kaasa esimesel triatlonil. Ta oli muutunud mees. „Sokke jalga pannes enam kõht ei seganudki,” lausus ta muheledes.

Metusala liitus Undi jooksutreeningutega ja harjutas ka aeroobikatundides. „Soovin õppida õigesti jooksma,” lausus ta. „PumpFX on aga jõusaali aseaine.”

Ka abikaasa alustas Märdi eeskujul tervisesportimist. „Kümme kilo kadus ka temal nagu nõiavitsa väel ning spordist sai ühine jututeema ja harrastus,” nentis mees.

Mullu talvel avastas Märt endale ka Sparta spinnitreeningud ning harjutas Allan Auliku ja Priit Prousi juhendamisel rattasõitu. „Ta õppis jõu jaotamise oskust ja kehaline ettevalmistus paranes,” lausus Prous.

Tänavu tegi Metusala kaasa kümnel triatlonil, sealhulgas läbis nelja poole tunniga TriStari 111 km distantsi. Samuti osales ta Filteri maanteesõiduvõistlustel.

Järgmisel suvel tahab Märt ennast proovile panna uutel katsumustel.

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.