Rühmatreeningute uudised

Foto: Joker
Aune Aunapuu teab, et tants algab iga inimese seest.

Aune Aunapuu: salsaton on väljakutse kehale ja meelele

10:15 23. oktoober 2010

 Kas teadsite, et tantsud  nimedega salsa ja reggeaton kokku annavadki treeningu nime Salsaton. Ometigi tantsitakse treeningus peaaegu et kümmet erinevat tantsu tangost sambani nii kuidas meeleolu parasjagu on.

 Kellele ei meeldiks tantsida kasvõi üksinda kodus peegli ees? Ometigi eelistatakse spordiklubides keerulisemate kombinatsioonidega tantsulistele tundidele tihti lihtsamate kombinatsioonidega treeninguid ning esmapilgul keerulisi tantse piilutakse arglikult tantsusaali ukse vahelt. Sellegipoolest käivad Sparta spordiklubi Salsatoni-nimelises tunnis omad tulihingelised tantsusõbrad, kes ei jäta ühtegi tundi vahele.

Mis kasu on tantsimisest?

 Rühmatreeninguna on Salsaton eelkõige aeroobne treening, mis arendab südame-veresoonkonna tööd, parandab füüsilist vastupidavust ning arendab koordinatsiooni. Samas tuleb treenijal arvestada, et tundide iseloom on kohati erinev – nimelt tunnid, kus alustatakse põhisammude, kehahoiu ja rütmide õppimisest, ei paku füüsiliselt nii suurt väljakutset kui tunnid, kus põhiliikumised on juba selged ja keskenduda saab tõelisele tantsimisele. Sel juhul on hoopiski tunne, et tegu on tõsise vastupidavus- ja võhmatreeninguga.

Kahtlemata saab Salsatoni nimetada ka mälutreeninguks, kuivõrd aeroobikale omast tsüklilisust tantsudes ei ole – see tähendab aga seda, et sammukombinatsioon ehk tantsude puhul kava tuleb enne lugemise järgi selgeks õppida ja alles siis hakata muusikasse tantsima.

Olukorras, kus tantsu kava on selge, saab tantsijatele lisaväljakutset pakkuda tantsu vastasjalast alustamisega või muusika tempo tõstmisega, mis tihtipeale just pöörete tegemisel tantsijatel mõistuse segamini ajab ning kergelt kimbatusse viib. Tuleb aga meeles pidada, et selline ootamatu „vetteviskamine” treenib nii paremat- kui vasakut ajupoolkera ning mõjub äärmiselt värskendavalt. Seega tuleb Salsatoni suhtuda kui treeningusse, mis pakub väljakutset nii kehale kui meelele ning annab boonusena kaasa ka tantsuoskuse, mida on soovi korral võimalik väljaspool treeningsaali rakendada.

Tunni kütavad kuumaks mõnusad rütmid

  Tagasiside, mida olen oma tantsijatelt saanud, on paljuski seotud Salsatonis kasutatava muusikaga. „Appi, kui mõnusad lood!” või „Millised kuumad rütmid!” on osalejate reaktsioon muusikavalikule, kuhu kuuluvad näiteks Kuuba hip-hopi grupp Orishas, Dominikaani Vabariigist pärit Proyecto Uno ning märksa kargem ja tõsisem Prantsuse  klubitango bänd Gotan Project.

Kes ei usu, et selline muusika ajab ka kõige külmema põhjamaalase vere keema ning paneb unistama valgest rannaliivast ja igavesest siestast isegi siis, kui väljas ulub kõle tuul ja külm pakane, kuulaku oma kõrvaga ja otsustagu ise. Loomulikult ei piirdu muusikavalik ainult ookeanitaguste hispaaniakeelsete artistidega, vaid cha-cha-cha jaoks sobivad suurepäraselt popkuninga Michael Jackson’i hitid ning mõnusaid reggeatoni remikse on tehtud näiteks Shakira, Black Eyed Peas’i jt popartistide lugudele.

Kui mõtiskleda seoste üle, mis erinevatel tantsudel on muusikaga, siis ei saa tantsida ilma muusikata ega kuulata head muusikat (kasvõi peidetud) tahtmiseta tantsida.

 Motivatsioon ja halastamata enesekriitika

Spordiklubides eelistatakse tihti tantsulistele treeningutele lihtsama koreograafiaga tunde, näiteks body-aeroobika tunde, kus sammukombinatsioonid on lihtsamad ning kus tegeletakse ka lihasjõu arendamisega. Olles aastaid juhendanud tantsulisi tunde sh Bailatinot, Les Mills BodyJam’i, Goove FX’i ja nüüd Salsatoni, saan aru, et see on ainult esialgu nii. Inimesed, kes ei ole harjunud tantsima, peavad tantsuliste tundidega harjuma ning - mida näen peaaegu et igapäevaselt – inimesed on halastamatult enesekriitilised!

Ometigi on ilmselge, et nii nagu iga uus asi meie elus ,vajab ka iga uus tants aega harjumiseks ja kohanemiseks. Kahjuks lüüakse peale esimest proovimist tihti käega, kui mõni samm segamini läheb või õiget kehahoiakut kohe kätte ei saa. Ometigi olen aastate jooksul näinud palju olukordi, kus visad tantsuhimulised inimesed ei anna alla ning ühel ilusal treeningpäeval avastavad, et lõpuks ometi tuleb kõik välja! See on rahulolu nii kehale kui meelele ning treeningsaalist sammutakse juba enesekindlalt ja naerusuiselt tantsusaali. Seda tantsulised treeningud pakuvadki – emotsiooni, liikumise vabadust ning õnnestumise rõõmu!

Tants pakub emotsioone

Sellele ei vaidle vist keegi vastu, et iga tants pakub erineva emotsiooni. Rumba kui "armastuse tants" viib tantsijad romantilisele lainele, samastango temperamentse ja tulise tantsuna pakub võimalust näidata oma agressiivsemat poolt ning hoopiski erineva, ladina-ameerikaliku emotsiooni, toovad salsa, merenque jareggeaton. Lisaks eelmainitutele pakub tantsijatele omamoodi võnkeid samba ning teravust ja kohati meeletut kiirust jive. Ja neid tantse ning kaasnevaid emotsioone on veel ja veel!

Kust tuleb tants? Vastuseid on ainult üks: Sinu seest.

Autor: Aune Aunapuu

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.