Rühmatreeningute uudised

Foto: Artjom Fraiman

Janika Koch-Mäe: oluline on keerulises olukorras mitte pead kaotada

09:19 29. märts 2021

Sparta fitnessi juhataja ning Kulturismi ja Fitnessi Liidu peasekretär Janika Koch-Mäe soovitab selles keerulises koroonavirrvarris jälgida, et "oma tass oleks täis." "Mulle näiteks meeldib teha väga füüsilist tööd – lume lükkamine, riisumine, muru niitmine, puude ladumine, maa kaevamine," loetleb Janika.

Rühmatreeningud on pausil, spordiklubid kinni. Kuidas Sina vahepealset rasket aega sisustad?

"Sisustan tööga - kuna oman mitut ametit, siis tegemist ikka on. Samuti loen palju rohkem raamatuid, kuulan veebikoolitusi ja podcaste. Trenni ja liikumist teen jätkuvalt igapäevaselt, kuna harjumus on nii sees. Liigun palju õues, jalutan, jooksen, siiamaani ka suusatasin."

Sul kodus 3 väikest last – distantsõpe, töökohustused, kuidas Sa sellega hakkama saad?

"Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab – see moto meeldib mulle. Samuti Marie Forleo raamatust pärit mõte „kõik on väljamõeldav“. Võrreldes kevadise lockdowniga on oluliselt lihtsam – kõik on kogemuse võrra rikkamad, nii kool, õpetajad, lapsed kui ka lapsevanemad. Eks praegu elu distantsõppe ja veebitundide rütmis suures osas kulgebki ning selle ajal, vahel ja pärast tuleb siis teised töökohustused ära teha."

Anna palun mõni juhtnöör samas olukorras olevatele inimestele?

"Oluline on keerulises olukorras mitte pead kaotada – mõistan, et lihtsam öelda, kui teha aga asjade pärast, mida muuta ei saa, pole mõtet ülemäära vihastada ja pahandada. Meeldib Ralph Waldo Emersoni ütlus, et „Elu koosneb sellest, millest inimene päevad läbi mõtleb“. Väga hästi aitab distantsõppe perioodil hea ajaplaneerimine – kuna mu lapsed on veel üsna väikesed ja enesemotiveerimist väga pole, pean ise palju kontrollima, suunama, abistama. Paneme kohe hommikul lastega plaanid paika ja püüame kõik koolitööd päeva esimeses pooles ära teha, et pealelõunal jääks aega ka liikumiseks värskes õhus."

Mis on kõige keerulisem selles imelikus ajas?

"Keeruline võibolla ongi see, et kohustuste hulk on suurenenud distantsõppe näol. Samuti see, et olud on ettearvamatud – ka tööalaseid asju on keerulisem planeerida. Aga on nagu on. Teisalt annab see aeg väljakutse muutuvate oludega toime tulla, paneb proovile kohanemisvõime, võimaluse aega paremini planeerida ja ka väärtustada ning keskenduda perekonnale ja lastele."

On Sul mõni nipp/retsept pakkuda, kuidas sellist lockdowni võimalikult „terve nahaga“ üle elada?

"Jälgida selles virr-varris, et ka enda „tass oleks täis“ – leida aega enda jaoks ja nendeks tegevusteks, mis Sinu „tassi täidavad“- on see siis jalutamine looduses, trenni tegemine, lugemine, joonistamine ja maalimine, muusika kuulamine ja tantsimine. Mulle näiteks meeldib teha väga füüsilist tööd – lume lükkamine, riisumine, muru niitmine, puude ladumine, maa kaevamine …Samuti mõjuvad väga inspireerivalt erinevad loengud ja podcastid võimekatest inimestest."

Mismoodi koroona ajal sportinud oled?

"Olen palju sel talvel suusatanud. Samuti jooksen ja jalutan palju ning teen lihastrenni. Tantsin ka kodus, kui tuju tuleb."

Mis on Sinu soovitused liikumiseks ja sportimiseks?

"Kindlasti leida igapäevaselt tunnike liikumiseks – ka lastel! Kodukontorid ja distantsõpe surub meid vägisi nelja seina vahele istuma ja ekraane vaatama. Soovitan väga õue minna – jalutada, joosta, sõita rattaga, visata lastega palli rõngasse, matkata. Lisaks oma keha raskusega sooritatavad harjutused – neid võiksid teha nii lapsed kui ka nende vanemad – kükid, kätekõverdused jne."

Oled aktiivne naine, missugused on Su hobid?

"Sport on üks suurim hobi kindlasti – selles mõttes olen väga õnnelik inimene, et mu töö on ka mu hobi. Investeerimine – kui seda võib hobiks nimetada. Muusika on alati olnud minu elus olulisel kohal – olen õppinud mitut pilli ja tegelenud laulmisega. Antud hetkel olen küll nendest ajanappuse tõttu loobunud, kuid kuulan muusikat igapäevaselt palju ning laulan ja tantsin ka tihti. Üleüldse meeldib mulle õppida uusi asju ja pidevalt areneda – talun halvasti rutiini ja paigalseisu."

Kas raamatuid on aega lugeda? 

"Viimasel aastal on aega raamatuid aega lugeda oluliselt rohkem, kui varem. Ampluaa minule omaselt muidugi väga lai, kuid viimasel ajal on jäänud kätte mitmed investeerimisteemalised raamatud – Jaak Roosaare omad, enesearengu teemalised nagu näiteks Robin Sharma „Kella viie klubi“ ja ma soovitan väga lugeda Marie Forleo raamatut „Kõik on väljamõeldav“ – kui Sul on vaja positiivsuse ja motivatsioonisüsti, siis see raamat paneb küll liigutama."

Aga filmid? Mida meeldib vaadata?

"Eelistan draamasid ja ajaloolise taustaga filme ja ETVst ning ETV2st tulevaid BBC seriaale."

Kuidas Sparta sellele keerulisel ajal oma treenijate eest hoolitseb?

"Püüame oma klientides treeningmotivatsiooni üleval hoida erinevate video- ja live-treeningutega."

Kulturismi ja fitnessi liidu peasekretärina tajud kõige paremini, et koroona on ka treenereid valusasti löönud. Mis meeleolu treenerite seas valitseb?

"Eks paljud spordisektori töötajad on antud kriisis pihta saanud, samuti ka turismi- ja teenindussektor. Keeruline on kõigil. Rühmatreeneritel on olnud selle võrra keerulisem, et rühmatreeningutega seotud piirangud on kestnud kokku ajaliselt kauem. Väljakutsuv olukord on pannud treenerid ja klubid otsima uusi alternatiive personaaltreeningute, välitreeningute, õues läbiviidavate personaaltreeningute ja videotreeningute näol. Kohanemisvõime, mitu sissetulekuallikat ja säästude olemasolu on kindlasti selle keerulise aasta märksõnadeks."

Paljud on pidanud mingit teist ametit pidama hakkama. Kas on mingeid näiteid sellest, kuidas treenerid on sunnitud ajutiselt elukutset vahetama?

"Peale kevadist lockdowni läksid mitmed treenerid kooli kehalise kasvatuse õpetajaks tööle. Samuti on näiteid, kus vahetati täiesti valdkonda või hoopis täiendati end treeningute teisel suunal. Areng ei ole kunagi halb – keerulised olukorrad loovad uusi võimalusi ja suundi."

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.