Mida räägitakse Spartast

Foto: Rainer Ojaste
Sparta suusagrupp treenib sügisel Lillepi pargis.

Sparta suusarühm valmistub usinalt talveks

09:46 09. november 2010

 "Sparta suusatiimi peatreener Jaanus Teppan seisab Pirital, Lillepi pargi rajal ääres ning jagab möödatuhisevatele suusarullitajatele valjuhäälselt juhtnööre. Suusahooajaks valmistuvad pealinna harrastajad saavad temalt hüva suusanõu," kirjutab ajakiri "Jooksja".

 „Suru õlad alla, tuleb kiirust juurde,“ hüüab ta ühele treenijale.  Harjutaja noogutab ning tuiskab uuele ringile.

Pirita Lillepi pargi 2,5 kilomeetri pikkusel ringil käib vilgas töö. Rakettidena ringi kihutavate rulluisutajate kõrval teevad sügislehti täis rajal trenni ka Sparta harrastussuusatajad, kelle silmad  säravad võimaluse üle ammutada suusanõu Eesti treenerite koorekihti kuuluvalt Jaanus Teppanilt. Kogenud juhendaja õpetab suusarollerite sõidutehnikat, kohendab keppide asendit, kõneleb treeningute põhialustest. Vürtsitades kõike mõnusate naljadega.

Teppani olekust õhkub siirast rahulolu. Erinevalt tippude treenimisest, kelle väljakujunenud tehnika ja sõidumaneeride muutust on raske märgata, tunneb ta harrastajatega töötades ennast nagu skulptor, kelle käte all võtavad kiire ajaga uue kuju tõelised taiesed. „Kõikide sõidutehnika on selle poole aastaga kõvasti edasi läinud,“ kiidab Teppan ja meenutab möödunud kevadet, kui Spartas tekkis plaan pakkuda ka pealinna harrastussuusatajatele tipptasemel suusanõuandeid. Eeskujuks Tartus edukalt tegutsev sadu ala harrastajaid ühendav Suusahullude grupp.

Treenerite koostöö

Idee ühe generaatori, Sparta spordiseltsi esindaja Aivo Liksori sõnul liitus kevadel verivärske grupiga kümmekond suusahuvilist, kes moodustavadki täna Sparta harrastussuusatajate tuumiku. Välja on kujunenud kindel rütm - esmaspäeviti on rullsuusatamine Lillepi pargis, neljapäeviti jooksu- ja jõutreeningud koos videoanalüüsiga, oktoobrist lisandusid ka laupäevased suusaimitatsioonitrennid.

„Tahame koondada Tallinna harrastussuusatajad ühe mütsi alla,“ lausub Teppan, kelle juhitavasse treeneritebrigaadi kuuluvad ka 2000. aasta Vasaloppeti võitja Raul Olle, üldfüüsilise ettevalmistuse treener Marius Unt, toitumisspetsialist Margus Silbaum ning jõusaalitreeener Argo Ader.  

Esimesest treeningust Teppani käe all harjutav Urmas Heinrand on võtnud sihiks professionaalse juhendaja käe all oma suusatehnikat lihvida ja nobedamaks saada. Tartu suusamaratonidel on ta kohad olnud siiamaani 200 ja 400 vahel ning Vasaloppetilgi on ta finišeerinud esimese 1700 seas, ent vanuse lisandudes nõuab samade resultaatide saavutamine veelgi visamat tööd.

Heinrannal on kombeks olnud kirjutada märkmikusse olulisi treeningtulemusi, neid sirvides tõdeb ta rahulolevalt, et võrreldes mullusügiseste tulemustega on edasiminek märgatav. „Näiteks rullidel sõites olen kilomeetri läbimisel 20 – 30 sekundit kiirem kui eelmisel sügisel,“ esitab ta kiretu fakti.

Silmaringi laiendamine

Nii Aivo Liksor, kui ka Sparta spordiseltsi juht Mart Kajari peavad suusagrupi ülesandeks sportliku silmaringi laiendamist. Harrastaja peaks endale teadvustama, et lumelaudadel liuglemine pole mitte ränkraske töö, mida hambad ristis tuleb teha. „Et nautida, pead oskama õiget tehnikat ja sõitma lõdvestatud lihastega,“ arutleb Teppan ja lisab, et pakub algajatele konkreetse harjutuste kava. „Kõigepealt saame tasakaalu korda, siis võtame kepid kätte ja nii see tasapisi läheb.“

Kristina Šmigun-Vähi, Andrus Veerpalu ning Jaak Mae supersõidud on eestlaste suusapalaviku üsna kõrge temperatuurini kütnud. Talve suursündmus Tartu suusamaraton toob starti tuhandeid harrastajaid, ent asjatundjate meelest jätab paljude osavõtjate tehnikapagas pehmelt öeldes soovida. Tahet on, ent oskusi napib. „Tartu maratoni eesotsas on sageli vanad tugeva tehnikaga suusatajad või kehaliselt tugevad noored, kellel puudub korralik tehnika,“ teab Kajari ja seda lünka Teppan täita püüabki.

Aktiivsed naised

Esmakordselt treeningule tulnud Tiiu Uuetalu lausub, et tema sooviks Teppani käe all taastada oma kunagised sõiduoskused. Hiljuti kuulus usin neiu Lääne-Virumaal kohalikku B-klassi paremikku.  Jaanus saadab Tiiu paari kannustava repliigiga „muugrenit“ tegema , ehk kunagise Rootsi suusakuulsuse Torgny Mogrenit jäljendavate paaristõugetega mäest üles rühkima.

Siis pöörab ta tähelepanu parkimisplatsil individuaalkava järgi harjutavale Karin Laurikule. Kolme lapse ema on elav tõestus vanasõnale: kes püüab kõigest väest, saab üle igast mäest. Parkimisplatsi ühest servast teise kassiliku visadusega liuglev Karin tõdeb, et kuni 30. eluaastani jättis sport ta täiesti külmaks. „Mul pole mitte mingit sporditausta, pärast teise lapse sündi alustasin kehakaalu vähendamiseks ja enda lõbuks jooksmist ning suusatamist. „Mullu läbisin Tartu maratoni ajaga 6:43 . Nüüd on eesmärk alistada 6 tunni piir. Olen juba mitmest asjast aru saanud, mida ma siiamaani valesti olen teinud,“ lausub sportlik naine. Siis tõdeb enesekriitiliselt, et näiteks keppe on ta kasutanud põhiliselt toetamiseks, mitte aga hoo lükkamiseks.

 Tartu maraton kuulub Sparta suusatiimi hooaja peastartide nimekirja.  Koos Vasaloppeti ning tõenäoliselt ka Marcialongaga. Jaanus Teppan jagab ka suusamäärimisnõu  ja Olle soovitab, kuidas pikal distantsil toituda ning missugust taktikat kasutada.

Tippudega koos

Suvel kutsus Teppan Sparta esindustiimi laagrisse Otepääle ka harrastajaid. Üks, kes pakutud võimalust kasutas, oli Raul Roose. Ta nägi suve hakul Lillepi pargis Sparta dressides treenijaid, tegi treeneriga juttu ning otsustas suusaklubiga tutvust teha. Mees tegi karmi korraga laagri kaasa. „Kaspar Koka ning Piret Pormeistri kõrval harjutades sain suusatehnikast teada rohkem, kui varasema kahekümne aasta jooksul kokku,“ õhkab Roose. Hiljuti tõi ta treeningutele ka oma sõbra Tarvo Tikandi, kelle õhutusel lõi ta kaasa esimestel rahvajooksudel ning mullusest ka ratta-, rulluisu- ning suusamaratonidel.

Teppani kogemustepagas on muljet avaldav. Kunagi Nõukogude Liidu koondise kandidaatide hulka kuulunud mees juhendas veel tunamullu Türgi rahvuskoondist. Nüüd nuputab ta, kuidas aidata Kokal ja Pormeistril tippu tõusta.  „Teppanil on suurepärane omadus anda oma  oskusi edasi nii tippudele kui ka harrastajatele,“ tõdeb Mart Kajari.

 „Kui Teppan sai hakkama Türgi koondislastega, saab ta hakkama ka Eesti amatööridega,“ lausub treeningut lõpetav Silver Salla hingeldades ja tunnistab, et otsib uusi tehnikanippe. Neid on ta ka siit saanud. „Eesmärgiks on talvel läbida kõik Estoloppeti maratonid ja saada viie aastaga Worldloppeti masteriks,“ haudub Silver plaane. „Kui juba Norra rahvariietes vanatädi Vasaloppeti läbi sõitis, peaksin sellega hakkama saama ka mina.“

Vaata pildigaleriid Facebooki fännilehelt:

Loe veel:

Jaanus Teppan: sügis sobib tehnika õppimiseks

Harrastajate suusatreeningutel laotakse põhja saabuvale maratonitalvele

Sparta ühistreeningutest tõuseb kasu nii algajatele kui ka maratoonaritele