Mida räägitakse Spartast

liikmete kogemused

Foto: Rainer Ojaste
Aivo Liksor on kolmekordne Worldloppeti master!

Aivo Liksor – rahvusvaheliste maratonide mees

12:35 18. veebruar 2011

"Talvel on lõviosa oma elust spordile pühendanud Aivo Liksoril kibekiire. Ta aitab suusasõpradel välismaa maratonidele minna, veab spordiseltsis Sparta harrastussporti ja paneb ka ise suurima rõõmuga suusad alla," kirjutab ajakiri "Jooksja". 

 Eesti Worldloppeti klubi juhatuse liikmena korraldab Aivo suusatajate reise sarja maratonidele, alustades transpordist ja lõpetades ööbimispaigaga. 9. jaanuaril peetud Jižerska maratonil Tšehhimaal osales Worldloppeti klubi kaudu 46 inimest.

„Küsime hooaja lõpus või uue alguses, kus soovitakse maratoni sõita,” lausus Liksor. „Valik on suur – Worldloppeti sarja kuulub viisteist maratoni. Jagame infot ürituse kohta aegsasti, sest võistlustel on palju soovijaid ja registreerida tuleb varakult. Näiteks tänavusele Vasaloppetile soovib veel tulla mitu inimest, aga rinnanumbrid on juba jagatud. Kui keegi loobub, saab järjekorras olija tema numbri.”

2008. aastal sai Liksor esimese eestlasena kolmekordseks Worldloppeti Masteriks. Nimetuse saamiseks on vaja suusatada kümnel eri maratonil, osa neist peavad olema väljaspool Euroopat, kas USA-s, Kanadas, Jaapanis või Austraalias. Esimesed kümme maratoni sai Aivo täis 2004., järgmised kümme 2006. aastal.

Esimene välismaraton oli Finlandiahiihto

„Vasaloppet on moraalselt raske, sest 90 kilomeetrit on väga pikk distants, aga kehaliselt pean kõige raskemaks katsumuseks Trans Juraissenne Prantsusmaal, kus tuleb sõita 76 kilomeetrit uisutehnikas 1600 meetri kõrgusel üle merepinna,” kirjeldas Liksor.

Omapärase kogemuse sai ta Austraalias: maraton peetakse augustis, enne seda pole ju põhjaeurooplane saanud mitu kuud suusatada. 1000 meetri kõrgusel üle merepinna asuv rada, õhutemperatuur 18 kraadi.

Tugeva emotsionaalse elamuse on Aivole jätnud kaks osalemist Marcialongal Itaalias. Rada kulgeb mägede vahel külast külla, külarahvas ergutab raja ääres ja kõlistab lehmakelli.

„Olen kõigil Worldloppeti maratonidel sõitnud vähemalt korra, mõnel ka kaks korda,” lausus Liksor. „Näiteks Marcialongat olen sõitnud korra klassika- ja korra uisutehnikaga. Kui olen teinud kaasa kolmel korral, siis aitab küll.”

Oma esimese välismaratonina lõpetas Aivo 1995. aastal Lahtis Finlandiahiihto. 1998. aastal läbis ta Vasaloppeti, 2000. aastal Norras Birkebeinerrenneti ning 2003. aastal tegi esimese suusareisi suure lombi taha USA-sse ja Kanadasse.

Sparta ja Worldloppeti klubi koostöö

„Meie reisid on ühtlasi kultuurireisid,” lausus Aivo. „Minneapolise maratonil käies külastasime New Yorki, kus väliseestlased korraldasid vastuvõtu Eesti majas. Kanadas võõrustasid meid suusamehe Len Väljase ema ja isa. Sapporo maratoni järel käisime ka Kyotos ja Tokyos, kus nägime Baruto treeningupaika. Kolmenädalasele Austraalia reisil tutvusime paljude vaatamisväärsustega.”

Mõned suusasõbrad on reisinud koos perega, et äratada ka lastes suusatamishuvi. Aivo poeg Rauno on osalenud Vasaloppetil ja Poola maratonil.

„Enamik Worldloppeti klubi liikmeid lähenevad viiekümnendale eluaastale, soovime noort põlvkonda juurde saada,” lausus Aivo, kes pärast spordiseltsi Sparta tegevjuhiks asumist on arendanud kahe ühenduse koostööd. Osa Worldloppeti klubi inimestest osalevad Sparta treeningutel. Sparta suusatiimi liikmed lähevad omakorda Vasaloppetile.

Rattaga tööle ja tagasi

Tallinna läänepiiril Laagris kasvanud ja Hiiul koolis käinud Aivo sai suusaõpetust tuntud treeneritelt David Klasilt, Aino Nurmelt ja Tõnu Pääsukeselt. 28. kaheksaklassilise kooli suusaklassi võistkonna liikmena sai ta Pionerskaja Pravda üleliidulistel võistlustel 4 x 3 km teatesõidus teise koha. Samas koolis õppisid hiljem ka laskesuusatamise maailmameister Kaija Parve ja Even Tudeberg.

Suusatamine on Aivole kõige tähtsam vastupidavusala. Ta suusatab umbes tuhat kilomeetrit hooajal. Mullusel lumerohkel talvel, kui Pirital olid kogu aeg väga head rajad, kogunes 1300 kilomeetrit.

„Kui kehval talvel kuulsin õhtul ilmateatest, et homme hakkab lund sadama, läksin järgmisel päeval kohe suusatama,” lausus Liksor. „Nüüd on Tallinnas kahel talvel järjest olnud korralikud rajad, Kõrvemaale või

Valgehobusemäele polegi vaja treenima sõita. Aga on juhtunud ka talvi, kui Eestis leidus lund ainult Lääne-Virumaal Ebaveres ja siis sõitsime sõpradega sinna suusatama.”

Liksor teab, et sportlikku vormi hoidmiseks tuleb järjekindlalt vaeva näha. Kui tahad paremaks saada, peab otsima uusi kehalisi ärritajaid. Seepärast osaleb ta ka ise Sparta kehalise ettevalmistuse treeningutel (neist on pikemalt kirjutatud lk 38–40).

„Tõusudel on vaja jalgade jõudu,” lausus ta. „Mulle on näiteks hästi mõjunud järgmine harjutus: astun mõlema jalaga korda mööda pingile või kastile, väike raskus käes.”

Järve metsa rajad kutsuvad

Sparta keskuse kiviviske kaugus Järve metsale võimaldab välis- ja sisetreeninguid hästi siduda.

„Järve metsa rajad said korda tehtud tänu Sparta algatusele,” lausus Liksor. „Linn kavatseb teha vana raudteetammi kergliiklusteeks, siis saaks rattaga, rullikutega või uiskudega sõita ka Mustamäele ja Õismäele.”

Kevadel pärast teede kuivamist hüppab Aivo rattale, millega sõidab vahel ka kodunt tööle ja tagasi. Ka ligi 40-kilomeetrise teekonna Keila lähedal Ohtus asuvasse maakoju läbib ta meelsasti rattaga.

„Olen sportimisega maast-madalast harjunud, võtan seda loomuliku elu osana,” lausus ta.

 

Aivo Worldloppeti maratonid

Hooaeg 2010/2011

28. augustil Kangaroo Hoppet (42 km, v) Austraalias

9. jaanuaril Jižerska Padesatka (50 km, kl) Tšehhimaal

23. jaanuaril Dolomitenlauf (60 km, kl) Austrias

30. jaanuaril Marcialonga (70 km, kl) Itaalias

6. veebruaril König Ludwig Lauf (50 km, v) Saksamaal

13. veebruaril Sapporo maraton (50 km, v) Jaapanis

13. veebruaril La Transjurassienne (76 km, v) Prantsusmaal

19. veebruaril Gatineau loppet (53 km, kl) Kanadas

20. veebruaril Tartu maraton (63 km, kl) Eestis

26. veebruaril American Birkebeiner (50 km, v) USA-s

26. veebruaril Finlandiahiihto (50 km, kl) Soomes

5. märtsil Bieg Piastow (50 km, kl) Poolas

6. märtsil Vasaloppet (90 km, kl) Rootsis

13. märtsil Engadin skimarathon (42 km, v) Šveitsis

19. märtsil Birkebeinerrennet (54 km, kl) Norras

 

Tegijad

Kolmekordne Worldloppet Master: Aivo Liksor (2008), Lembit Kiviloo, Mart Välba, Kalev Kreekman, Arvo Rodi (2010).

Kahekordne Worldloppet Master: Arvo Rodi, Lembit Kiviloo, Aivo Liksor (2006), Raivo Pärnpuu, Alar Just (2007), Priit Puidak, Aivi Tarvis, Peeter Tarvis, Indrek Pain (2008), Hillar Lepik, Priit Truusalu, Kalev Kreekman (2009, Mart Puusepp, Mart Välba (2010).

Autor: Andrus Nilk
Allikas: Jooksja