Mida räägitakse Spartast

Naised trennihoos!

Sparta soovib laiendada treenijate silmaringi

09:20 20. oktoober 2011

"Sparta pakub vastupidavusalade harrastajatele sama suurt valikut nagu supermarket," kirjutab ajakiri "Jooksja".

Huvilised saavad koos joosta, rattaga sõita, rulluisutada ja suusatada, nii emotsionaalset vaheldust kui ka kehalist koormust saab avaras jõusaalis rassides ja rühmatreeningul.

Sparta tegevjuhi Aivo Liksori sõnul on klubi eelis võimalus pakkuda harrastajatele eri alade treeninguid ja hinnatud juhendajate nõuandeid.

„Näiteks suusagrupis Jaanus Teppani käe all treenijad saavad vajadusel nõu ka jõusaali treenerilt ja toitumisspetsialistilt Margus Silbaumilt,” lausus Liksor.

Ratta-, jooksu- ja rulluisutreeningud toimuvad Spartas põhiliselt suvel, suusagrupp treenib aga aasta ringi. Suvel koguneseid talihooajaks valmistujad kahel korral Otepää lähistel Marguse puhkekeskuses, et lihvida Teppani nõuannete järgi ühiselt suusatehnikat ning ammutada kogemusi Sparta parematelt suusatajatelt eesotsas Piret Pormeistri ja Heidi Rajuga. Just võimalus tegusate eeskujudega koos treenida on harrastussportlastele hea suusakool, Teppani näpunäidetest rääkimata!

„Üks Sparta tähtsamaid ülesandeid on sportliku silmaringi laiendamine,” ütles Liksor. „Harrastaja peaks endale teadvustama, et lumelaudadel liuglemine pole mitte ränkraske töö, mida hambad ristis tuleb teha.”

Treener Teppan täiendas Sparta tegevjuhi mõttekäiku: „Et suusatamist nautida, pead oskama õiget tehnikat ja sõitma lõdvestatud lihastega.”

Teppan pakub algajatele konkreetse harjutuste kava. „Kõigepealt saame tasakaalu korda, siis võtame kepid kätte ja nii see tasapisi läheb,” julgustas ta.

Sparta suusatiimi liikmete hooaja peastartide nimekirja kuuluvad suusateisipäevakute kõrval ka Tartu maraton, Vasaloppet ning Marcialonga. Maratonidel on kohal ka Teppan, kes jagab raja kõrval suusamäärimise nõu.

Süvalihased tugevaks!

Vajadusel on suusatajatele nõu ja jõuga toeks ka jõusaali peatreener Argo Ader. „Jooksus ja suusatamises töötavad süvalihased, mille treenimiseks on palju võimalusi,” lausus kulturist Ader ja kiitis taevani Spartasse soetatud süvalihaste treenimismasinat Power Plate’i.

Aderiga on nõus ka toitumisspetsialist, jõutõstmise EM-i hõbemedalimees Silbaum: „Power Plate pole mingi hookus–pookus, vaid reaalselt toimiv treeningvahend,” kinnitas Silbaum, kes kunagi suhtus masina kasulikesse omadustesse skeptiliselt.

„Arvasin, et toode on mõeldud peamiselt naistele ega pööranud sellele suurt tähelepanu,” ütles Margus, kes oma tegemisi hoolikalt analüüsiva sportlase ja treenerina huvitub eriti süvalihaste treenimise metoodikast.

„Keha sisemised lihased hakkavad tööle alles siis, kui suured lihased väsivad,” selgitas Margus ja lisas, et Power

Plate sobib suurepäraselt ka kestusalade harrastajate treeninguplaani.

„Mu arvates on masinal tohutu potentsiaal. Seda kasutavad oma treeningute tõhustamiseks näiteks ka Norra tippsuusatajad,” rääkis Silbaum, kes teeb toitumisalast koostööd teiste hulgas ka kergejõustiklase Andres Raja ja laskesuusataja Kadri Lehtlaga.

Einaste rassis jõusaalis

Sparta jõusaalis laob suusahooajale usinalt põhja ka suusasprinter Kein Einaste, kes enda sõnul naudib seal treenides iga minutit. „Siinsest jõusaalist paremat pole ma kohanud,” tõdes ta.

Jõusaalitreeningutel on Einaste ettevalmistuses väga oluline roll.

„Proovin nädalas vähemalt korra Spartas käia, võimalusel ka võistlushooajal,” ütles ta ja lisas, et talle meeldib klubi mõnus õhkkond. „See on tore tunne, kui oma ala tipud treenivad kõrvuti tavategijatega,” märkis ta.

Einastele imponeerib ka suusaergomeeter, millel paaristõmbeid imiteerides saab ülakeha tugevasti treenida.

Lisaks jõusaalis harjutamisele, suusa- või sõudeergomeetri tõmbamisele ning Power Plate’i kasutamisele leiavad kestusalade harrastajad oma argipäeva emotsionaalset vaheldust rühmatreeningutel.

Sparta rühmatreeningute peatreeneri Janika Koch-Mäe sõnul saavad huvilised valida nädalas rohkem kui neljakümne eri treeningu vahel.

„Julgustan jooksu-, ratta-, rulluisu- ja suusasõpru proovima erinevaid treeningustiile,” lausus Koch-Mäe. „Soovitaksin

näiteks kaasa lüüa lihasvastupidavust treenivates PumpFX-i tundides, kus abivahenditena kasutatakse kettaid ja kange.”

Jooksjad otsivad vaheldust

Rühmatreeningutel on osalenud ka Stamina Arcotranspordi jooksutiimi liikmed eesotsas Roman Fosti ja Sergei Tšerepannikoviga. Rääkides esmatutvusest PumpFX-iga säravad jooksumeeste silmad rahulolevalt.

Idee vürtsitada ettevalmistust rühmatreeningutel osalemisega tuli spordiklubi Stamina juhi Urmo Raiendi sõnul pärast seda, kui sportlased proovisid Eesti kergejõustikuliidu korraldatud laagris Käärikul aeroobikatrenne. Kogemus ületas kõik ootused.

„See oli hea otsus,” ütles Raiend. „Tunnen, et mu kehaasend jooksmisel on tänu rühmatreeningutele paremaks läinud.”

Eesti koondislane Fosti osutas, et tema ettevalmistus ei koosne ainult kestusjooksust metsas, maanteel või staadionil. „Treeningutesse on vaja emotsionaalset vaheldust tuua,” ütles ta.

Stamina Arcotranspordi jooksutiimi liikmed kiitsid ka jõusaali, kus leidub palju trenažööre ja jooksulinte. „Klubis tekib treenimiseks hea meeleolu,” lausus Fosti.