Mida räägitakse Spartast

"Naisteleht": Luisa Värk treenib end presidendiballiks trimmi

13:56 13. veebruar 2012

«Muutuse tingis pidev tähelepanu ja ajakirjanduse soov näha mind taas lapseootel. Kuna ma seda ei ole, siis võtsin end käsile,» ütleb lauljatar Luisa Värk ajakirjas "Naisteleht" põhjuseks, miks ta Spartas hoogsa trenniga alustas.

Uuel aastal otsustas Luisa Värk (24), et ta peab midagi ette võtma: nimelt muutus juba tüütavaks, et temalt pidevalt küsiti, kas ta ootab teist last. Luisa ja tema elukaaslase Taavi Rõivase esimene laps Miina Rihanna sündis kolm aastat tagasi. «Olen seadnud endale treenimises eesmärgi, et vabariigi aastapäevaks ja presidendiballiks olen paremas vormis ja ajalehed ei saa öelda, et ma olen taas beebiootel,» naerab Luisa.

Sõber Argo aitab

Mõte, et võiks hakata sporti tegema ja muuta toitumist, idanes Luisa peas juba mõni aeg tagasi. «Mul tekkisid mõned spordipisikust nakatunud tuttavad, kes minust tükk maad vanemana väga-väga head välja näevad. Nüüd siis käingi Sparta Spordiklubis Argo Aderi käe all treenimas,» ütleb Luisa. Nädalas kaks korda rassib ta tantsusaatest heaks sõbraks saanud Argoga jõusaalis ja kahel korral osaleb erinevatel rühmatreeningutel. «Seni on minu lemmikuteks PumpFX-i ja FunctionalBodyi trennid,» avaldab ta. Ülejäänud nädalapäevadel lippab Luisa aga õues. «Kuigi eilse külmaga, pean tunnistama, jäi jooksuring ära,» ütleb Luisa.
Dieetidega Luisa sina peal pole, ta pole neid kunagi pidanud ja ei kavatse sellega ka nüüd alustada. «Ma ei ole kunagi ühtegi dieeti pidanud, sest tean juba ette, et see on hukule määratud. Mul ei ole sellist püsivust. Üks põhjus on kindlasti see, et mulle meeldib väga süüa teha ja ka süüa. Seega tundub dieet võimatu,» põhjendab ta.
Kergem polnud söömise piiramine ka siis, kui Luisal veel peret ja oma mõnusat kodukööki polnud. «Üksi ei viitsi keegi süüa teha, mistõttu minnakse üle poole kordadest ju välja sööma. Seega ei ole võimalustki alati seda tervislikkust ja värskust toidus taga ajada,» kinnitab ta. Nüüd teeb Luisa meeleldi ise kodus süüa ning saab seega rohkemgi oma toitumist ja toidukordi planeerida.
Pingeliseks treeningperioodiks on Argo Luisale koostanud aga lausa spetsiaalse toitumiskava. «Pean mainima, et seda on keeruline järgida, sest elutempo on kiire ja söögiaegadest on raske kinni pidada. Aga õige pisikeste mööndustega olen vist päris kenasti hakkama saanud,» tõdeb Luisa.

Hommikupuder Miinale

Luisa jaoks tähendavad tervislikud eluviisid aktiivset liikumist, õiges koguses söömist ja positiivset ellusuhtumist. Seda kõike ta ka järgib. «See ei tähenda, et šokolaadi ei tohi süüa, vaid et kõike peab tegema mõistuse piires,» muigab ta.
Luisa kinnitab, et tal on ka mehe ja lapsega väga vedanud — oma toitumis-
tavasid muutes ei pea ta neile eraldi toitu vaaritama. «Nad söövad üldiselt kõike, mida ma teen, olgu selleks liha, kala või kana või ühepajatoit. Kui mul on palju aega, siis püüan ikka midagi erilist teha ja tavaliselt abistavad mind siis toidublogid või kokaraamatud köögiriiulilt,» avaldab Luisa. «Kui aga meil on tunne, et tahaks midagi eriti head, siis paneme blenderisse marju ja õunamahla ning teeme neist mõnusa smuuti.»
Vahel harva patustavad Luisa ja Taavi ka hamburgeritega, aga pisitütre puhul nad järeleandmisi ei tee — tema pole seni rämpstoidu mekki suhu saanud. Luisa usub, et tegelikult on nende pere toidulaud siiski päris tervislik. «Ma ikka püüan Miinale hommikuti putru teha, kuigi ma ise seda väga ei armasta,» kinnitab ta ning kiidab taevani Miina lasteaia söögi-
tädisid, kes valmistavad lastele väga tervislikke toite. «Miina lasteaias räägitakse palju toitumisest ja toidust, mida nad parasjagu söövad,» on Luisa rahul.

Eesmärk – aastapäevaball ja maijooks

Juba mitu nädalat treeningutel rassiv ja menüüd valiv Luisa kinnitab, et tegelikult pole kaal ja ideaalsete kilogrammide tagaajamine kõige tähtsam. «Tähtsam on enesetunne, kas tunned ennast riietes, mis sa hommikul selga tõmbad, hästi või nad on kitsad ja ebamugavad. Teisel kohal võiks olla keha rasvaprotsent, mis võiks vanust ja pikkust arvestades teatud normaalses vahemikus olla. Ja alles kõige viimasel kohal on kaalunumber,» arutleb ta.
Luisa pole ka mõnede arvates paisuvate kaasmaalaste suhtes kriitiline. «Ma arvan, et eestlased võrreldes muude rahvastega vist ei ole paksud. Kuigi noorte seas on minu meelest päris palju sellist lodevat olekut ja ülekaalulisust. Aga siin on ehk suurem viga vanemates kui lastes endis. Lapsed toituvad ebakorrapäraselt ja liiguvad lihtsalt vähe,» usub ta.
Paljud kaaluga võitlevad inimesed seavad endale tulemuse saamiseks mingi meeldiva sihi: reis, uued riided vms. Luisal sellist «rosinat» mõttes pole, küll aga on temalgi oma sihid silme ees. Esiteks juba mainitud Vabariigi aastapäeva presidendiball ja teiseks kevadine Maijooks. «Ma tahan tänavu Maijooksust osa võtta ja selle keskmiselt kobeda tulemusega lõpuni joosta,» kinnitab ta.
Kuigi Luisa rabab väiksema kaalunumbri ja saledama vormi nimel, oli ja on ta ka praegu endaga rahul. «Ma arvan, et olen ennast väga palju ületanud ning mul on hea meel ka selle üle, et see tervislikkuse pisik on teisigi mu ümber nakatanud. Või siis vähemalt selle üle mõtlema pannud,» rõõmustab ta.