Uudiseid Spartast

Noor ja perspektiivikas mäesuusataja Tormis Laine sai olümpiaks tuult tiibadesse Sparta abiga.

Tormis Laine valmistub olümpiaks Margus Silbaumi näpunäidete järgi

14:10 05. veebruar 2018

Tänavusel talvel üllatuspommi lõhanud ja Pyeongchangi olümpiale pääsenud 17-aastane mäesuusatamislootus Tormis Laine peab tänase edu üheks nurgakiviks koostööd Sparta treeneri ja toitumisnõustaja Margus Silbaumiga.

Viimased 7 aastat koos perega Austrias elav ja treeniv Tormis Laine ei kahetse põrmugi otsust kodumaa lumi suusasaabastelt maha raputada ning märksa mägisemasse Tirooli kolida.

„Skigymnasium Stams on maailma vanim ja edukaim suusainternaatkool. Seega on selles koolis kõik tehtud selle nimel, et ühildada sport ja õppimine – sinna kandideerimine oli ainuõige valik,“ kõneleb Tormis ja jätkab: „Kuna Austria/Tirool on mäesuusatamise sünnipaik siis siin on ka parimad võimalused treenimiseks ja parimad treenerid. Sportliku arengu kohalt on ka oluline, et olen saanud treenida ja võistelda väga tihedas konkurentsis. “

Tallinnas sündinud, kuid Otepääl üles kasvanud tormis alustas mäesuusa treeninguid Peeter Siimu käe all.  Alates 2011 sügisest on ta tarkusi omandanud Austria Tiroolis ning aastast 2015 jätkanud õpinguid sealsamas Skigymnasium Stamsis.

Tormise sõnul otsustasid nad mullusel suvel koos oma Austria juhendajaga, et ta peaks edaspidi treeningprogrammi lisama jõutreeningud.  Astuma arengus uuele tasemele. „Otsisime pikalt üldettevalmistuse treenerit kuni jõudsimegi Spartasse Margus Silbaumini,“ muljetab Tormis.

„Silbaum räägib vähe, aga täpselt – mulle see sobib“

Kogenud jõutõstmismaestro ning toitumisspetsalisti Silbaumi sõnul võttis ta esmaseks sihiks noormehe luudele lihast peale kasvatada. „Alustasime kahekuulise programmiga, mille eesmärgiks oli arendada kerelihaseid ning tõsta kehakaalu.“

Ala nüansse uurides sai Silbaumile selgeks, et maailma tippmäesuusatajad on füüsiliselt väga võimsad ning kaaluvad kuni 110 kilo. Kahe kuuga tõusis Tormise puhasmass 68 kilolt 74 kilole, esimesed sammud pikal ühisel rajal olid astutud.

Suvel Silbaumiga koostööd alustades oli Tormis maailma edetabelis slaalomis umbes 860 kohal, kust vaadates tundus tipuni olevat sama pikk tee kui Maalt Marsini.

Hetkel on Tormis maailma edetabelis tõusnud 506 kohale. „Hooaeg on veel poole peal, eks me vaata, mis edasi juhtuma hakkab,“ jätab tarmukas tulevikulootus kõik otsad salapäraselt lahtiseks.

Teise olulise nüansina tõi Silbaum välja taastumisprogrammi väljatöötamise ning selle järgimise. „Vereproovide abil timmisime välja õige treeningu ja taastumise vahekorra, nüüdne programm aitab Tormisel kiiremini treeningutest taastuda ning järgmistele harjutustele keskenduda.“

Silbaumi kavad tõid noormehe treeningutesse rohkem kvaliteeti. Täpselt ja konkreetselt.

„Margus räägib vähe aga täpselt - mulle see sobib!,“ hindab Tormis nende koostööd hindega viis pluss.

Sõitis kaks korda nädalas Otepäält Tallinnasse trenni

Pääs olümpiale tuli – olgem ausad – paljudele spordisõpradele suure üllatusena. Mitte aga Tormisele endale ja tema perele:  „See ei tulnud nagu välk selgest taevast, see võimalus oli kõikaeg üleval. Lihtsalt Margusega tehtud treeningud aitasid selleni jõudmisel oluliselt kaasa.“

Tõsi, suvel Spartas treeninguid alustades ei tõusnud Lõuna-Koreasse pääs – vähemalt Silbaumi sõnul – kordagi tõsiselt jutuks, korraga on aga unistustest saanud reaalsus.

Silbaum toob olulise trumbina välja Tormise nooruse – jõuda 17 aastaselt olümpiale alal, milles teevad reeglina ilma kolmekümnesed kogenud suusahaid. See on tõepoolest kõva sõna.

„Tema saladus on kogu kompotis kokku  - tal on sisemist tahet saada iga hinna eest paremaks ja kui siia juurde lisada veel taastumisprogrammi täitmine ja usinad treeningud, siis võime tulevikus temalt veel palju oodata,“ kõneleb Silbaum ja toob noormehe kivikõva tahtejõu iseloomustamiseks näite, et suvel jaksas ta kaks korda nädalas sõita Otepäält Tallinnasse Spartasse, et treeneri valvsa kullipilgu all treenida.

Olümpiale ei sõida noormees ambitsioonikalt kuud ja tähti alla tooma, pigem jääb ta realistiks. Kahe jalaga maa peale.

„Kuna need on minu esimesed mängud, siis kavatsen ammutada sealt maksimaalselt kogemusi ja teadmisi tulevikuks.“

Ja olümpiamänge on sellel talendikal suusavirtuoosil vähemalt Silbaumi kogenud silma järgi hinnates veel kõvasti ees ootamas.

Jaksaks ainult seda rege edasi vedada. Esimeseks tõeliselt suureks verstapostiks sellel teel on Lõuna-Korea olümpia. Järgmiseks suveks on Tormisel juba plaanid valmis tehtud. „Loodetavasti suvel Spartas jälle näeme!“

Noormees polnud varem taolises suures ja avaras spordiklubis treeninud. „Minu senised kogemused jõusaalidest piirdusid enne Spartat kooli spordikompleksiga.“

Ja Sparta võlumaailmast ning treener Silbaumi kogemustest kavatseb noor tulevikulootus kõik välja pigistada.
 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.