Uudiseid Spartast

Sparta treener Eiko Toom:

Spartani ultravõistlusel osalenud Eiko Toom: ei soovita kogetut vaenlaselegi

00:02 13. november 2019

Sparta treener Eiko Toom osales Åres peetud Spartan Ultra World 24h Championshipi ebainimlikul jõuproovil, kus saavutas 122 võistleja seas ülitugeva 17. koha.

Seitsmendat korda Spartani kõva mehe sarjas kaas löönud Eiko Toom startis tänavu esmakordselt Ultra World 24 h kategoorias, mida loetakse kõige laastavamaks ja raskemaks katsumuseks.

Kui varasematel aastatel on Toom osalenud nii 7 km sprindis kui ka 23 kilomeetrises Spartan beastis, siis tänavu otsustas ta minna piltlikult öeldes panga peale ning osaleda tõeliselt karmide meeste ellujäämisheitluses, kus 24 tunni jooksul tuli -10 kraadises külmuses rinda pista nii läbilõikava tuule, lumesaju kui ka edujanuste konkurentidega.

„Isegi oma kõige suuremale vaenlasele ei soovita ma sellel võistlusel osaleda,“ võtab Eiko Rootsi liustike ja lumehangede vahel kogetu lausega kokku.

„Usun, et võin selle võistluse kunagi võita“

Võistluse formaadiks oli 24 tunni jooksul võimalikult pika distantsi läbimine. „Suutsin vastu pidada 15 tundi ning läbisin selle aja sees 65 kilomeetrit,“ kõneleb Toom, kes saavutas seekordsel „ultrabeastil“ hinnatava 17. koha, omavanuste seas oli ta lausa kolmas. „Tase oli tänavu ülivõimas, parimad suutsid kõik 24 tundi rajal olla,“ tunnustab ta oma konkurente.

Ellujäämisrajal suutis Toom ületada kokku 180 takistust, millest kõige hullemaks peab ta 50 kilose kuuli tassimist 20 meetrit edasi ja tagasi suunas. „Jube kogemus, külma ja libedat kuuli tassida oli tõeliselt keeruline ülesanne.“

65 kilomeetri hulka mahtus ka erinevaid rippumisi ning „ahviradade“ läbimist. „Vaatasin oma konkurente ning see oli üsna jube vaatepilt – pooltel olid näod verised,“ kirjeldab ta trassil tekkinud „mikrotraumasid“.

Kui suured riigid nagu Prantsusmaa ning USA olid kohal suurte tiimidega, kus ka raja peal koostööd tehti ning taustajõudude aktuaalset infot kuulati, siis Toom oli rajal praktiliselt üksi, kaaslaseks vaid teise eestlasena võistlusel osalenud tema õpilane Jüri Jahnson.

Vapper spartalane Toom ei jäta aga jonni ning plaanib ka edaspidi samal võistlusel enda võimed proovile panna. Süües pidi ju kasvama ka isu. „Usun, et võiksin mingil hetkel selle võistluse ära võita,“ kinnitab ta ja lisab, et töö selle eesmärgi nimel jätkub.

„Tunne kordasaadetu üle on igatahes võimas,“ on Spartani superkangelane endaga kuhjaga rahul.

Autor: Rando Soome

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.