Tulemused

Sparta ambitsioonikas plaan – olla Eesti suurim talialade keskus!

14:56 15. november 2023

Alates tänavusest sügisest toimuvad Spartas ka laskesuusatamise treeningud, mida juhendavad kogenud oma ala meistrid, Anti Kuulmata ning Daniil Steptšenko. „Täiendame teineteist,“ on nad ise veendunud.

„See on ajalooline ja väga vinge hetk, kui Tallinnas on varem olnud ainult üks suur laskesuusatamise klubi ja nüüd on neid korraga kaks, lisaks Nõmmele ka Sparta,“ sõnavad värsked spartalased Anti Kuulmata ja Daniil Steptšenko justkui ühest suust.

Treenerite tööjaotus on selge – Daniil tegeleb laste, algajate ja harrastajatega, samuti kannab talialade koordinaatori kõlavat tiitlit, Anti aga valmistab edasijõudnute grupis ette uusi noorte- ja miks mitte ka täiskasvanute koondise liikmeid ning valdab peensusteni ala teaduslikumat poolt.

Laktaaditestid ja õige toitumine – kõike tuleb teha professionaalselt.

 „Oleme klubina justkui järelkasvukoondise doonorid,“ muheleb Hiiumaalt pärit Anti, kes Tallinnas on treenerileiba maitsnud juba 2001. aastast saadik.

Et mõlemad treeneril on Nõmme Suusaklubi määrdelõhn veel juures, siis on omamoodi loogilinegi, et Sparta edasijõudnute grupi kõik 28 liiget on just Nõmme taustaga.

Daniili sõnul on Anti otse kui sümbioos treenerist ja osavast mänedžerist. „Ta tagab treeningutel kvaliteedi, aga vajadusel on suuteline ka otsima võistlusteks vajalikke finantse. Anti oskab enda ümber koondada vajalike spetsialistide grupi ja ka lapsevanemad, tal on kohati isegi liiga lennukad plaanid.“

 „Daniil on jällegi konkreetsem, suudab väga spetsiifiliseks minna, täiendame teineteist,“ iseloomustab omakorda Anti kolleegi.

Kolm taliala ühe mütsi alla

Laskesuusatamine on Euroopas talialadest üks populaarsematest, teavad treenerid ja kinnitavad, et ka Maarjamaal on see täpsust, külma närvi kui ka filigraanset suusatehnikat nõudev distsipliin liikumas tõusukursil.

Eks sellele on omamoodi kaasa aidanud ka ERR-i otsus kajastada sügisel ja talvel laskesuusatamise MK-etappe – uusi tuulitomingaid ja raidoränkeleid toob kindlasti ka see treeningutele.

Nii mõlemad treenerid, kui ka Sparta spordiseltsi juhataja Mart Kajari kinnitavad, et klubil on ka tuleviku jaoks ambitsioonikad plaanid.

„Tahame kolm taliala panna Spartas ühe mütsi alla,“ kinnitab Kajari ja täpsustab, et lisaks teada-tuntud ja Raul Olle juhitud murdmaasuusa osakonnale ja väiksemale mäesuusatamise rakukesele sobib laskesuusatamine klubi talispordiportfelli nagu võisilm pudru sisse.

Käsikäes Spartaga tahavad Daniil ja Anti pakkuda lastele ja noortele hästimääritud teekonda esimestest suusasõitudest ja laskmistrennidest kuni vabariigi järelkasvukoondise ukselävele.

 

„Spartast saaks tulevikus Eesti suurim talialade keskus, potentsiaal on siin igatahes tugev,“ sõnab Narvast pärit ja ka Eesti laskesuusatamise A-koondises teise treenerina töötanud Steptšenko.

Ja ta ei liialda.

Tippude selge siht – noorte MM-i kuldmedal

Sparta spordiseltsi kohta on ka varem öeldud, et tegemist on otsekui spordimaailma selvehalliga, mille riiulitelt on võtta järjest nimekamaid spetsialiste.

Sünergia võikski olla ka talialade trios üks klubi trumpidest. Lisaks pädevatele ja näljastele treeneritele.

Jõusaal, rühmatreeningud, Otepääl asuv Marguse spordibaas – tõeliselt inspireeriv võimalus siduda kimbuks kokku Daniili ja Anti treeneritarkused, Vasaloppeti võitja Raul Olle murdmaasuusatehnika nõuanded, Margus Silbaumi toitumissoovitused või miks mitte ka Siim Kelneri, Argo Aderi ja Alar Seimi jõusaaliteadmised.

Ootused tuleviku suurteks tegudeks on täiesti põhjendatud.

Juba laskesuusatamine ise nõuab mitmekülgseid oskusi – suusatamine, laskmine, psühholoogiline tugevus, koordinatsiooni valdamine.

Spartas on nende teadmiste lätted kõik käe- jala juures.

„Tahame, et laps oleks terve ja tugev ning soovime temast kasvatada motiveeritud viisakat ja distsiplineeritud spordinoorukit,“ kinnitavad treenerid.

Miks mitte ka tulevast koondislast. Edasijõudnutega tegelev Anti Kuulmata ei varja, et eesmärgiks on võetud noorte MM-võistluste kuldmedal. „See on reaalne siht.“

Juba praegu treenivad 4-5 spartalast Eesti järelkasvukoondise juures ning treenerid usuvad, et lisa on peatselt tulemas.

„Oleme justkui järelkasvukoondise eeskoda,“ annab Anti Kuulmata mõista ja loetleb koondiseõhku nuusutavate sportlaste nimesid – Mark-Markos Kehva, Jaroslav Neverov, Kretel Kaljumäe, Mirtel Kärsna, Viibeke Marie Välbe.

Tähtis on julge pealehakkamine

Oluliseks peab Sparta ka tööd päris algajatega, hetkel võetakse gruppidesse vastu poisse ja tüdrukuid alates 7. eluaastast.

Treeningud ja mäng käivad käsikäes, liigutakse tasa ja targu, alguses suusatehnika selgeks, küllap hiljem saab ka püssi palgesse panna.

Anti Kuulmata sõnul on kõige tähtsam julge pealehakkamine. „Varustus on meil alguses klubi poolt olemas, püssid on ootel, relvaõpet saame teha, tulge aga julgelt trenni.“

Ja laskesuusatamine on justkui uks maagilisse võlumaailma. „Sellesse karusselli sattumine annab elule positiivse emotsiooni, reisimine, laagrid, see kõik on väga äge,“ sõnab ka ise pikka aega Eestit esindanud ja olümpialgi käinud Daniil Steptšenko.

Ta teab oma kogemustest, millest räägib.

Ühine suusapere.

See sõnapaar kumab läbi Sparta ambitsioonikatest plaanidest, kus isegi lapsevanematele on rollid valmis vaadatud.

„Saame nad välja õpetada määrdemeistriteks, bussijuhtideks või kokkadeks,“ muhelevad Anti ja Daniil.

Tegelikult on neil tõsi taga - laskesuusatamine on Spartasse tulnud selleks, et jääda.

Rohkem infot Sparta laskesuusatreeningute kohta leiad SIIT.

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.